Leonardo Marjana Simčiča je prvak Decanterja!

Leonardo Marjana Simčiča iz Ceglega je najboljše vino med sladkimi vini z več kot 45 g/l ostanka sladkorja v ocenjevanju britanskega Decanterja! Platinasto priznanje za 97 točk so prejela še štiri primorska vina iz briških kleti Bjana in Ščurek ter Krapež in Marc iz Vipavske doline.

Marjan Simčič iz Ceglega v Brdih je v Decanterjevem ocenjevanju 
dobil za Leonarda iz sušene rebule najvišje priznanje med 
desertnimi vini, časnik Corriere della Sera pa ga je razglasil za 
inozemnega vinarja leta.
Marjan Simčič iz Ceglega v Brdih je v Decanterjevem ocenjevanju dobil za Leonarda iz sušene rebule najvišje priznanje med desertnimi vini, časnik Corriere della Sera pa ga je razglasil za inozemnega vinarja leta.  

BRDA, LONDON >Danes srredi dneva je bila spletna stran s svežimi rezultati že 17. ocenjevanja vin britanske revije Decanter kar nekaj časa nedosegljiva. Razlog je bil bržkone naval tako vinarjev kot ljubiteljev njihovih vin, ki so želeli brskati po rezultatih ocenjevanja, v katerem je v avgustu 116 izkušenih degustatorjev - letos izključno iz Velike Britanije - ocenilo kar 16.518 vin. Najvišje priznanje, Best in Show, so podelili v 50 kategorijah, 178 vin je prejelo oceno 97 točk in platinasto priznanje, zlata priznanja pa so namenili 537 vinom.

Platinasti Primorci

Primorska bera je letos izjemna, še boljša kot v minulih letih. Tukajšnja vina so dobila kar pet platinastih medalj: Cuvée Prestige Extra Brut 2015 iz kleti Bjana (Biljana), malvazija 2018 iz kleti Krapež (Vrhpolje), pinela 2019 iz kleti Marc (Slap pri Vipavi), rebula UP 2016 iz kleti Ščurek (Plešivo) in seveda Leonardo 2015 iz kleti Marjan Simčič (Ceglo). Vsa omenjena vina so bila uvrščena v ponovno ocenjevanje za najboljšega v svoji kategoriji, a se je skozi gosto sito uspelo prebiti le Simčičevemu Leonardu. Gre za rebulo iz sušenega grozdja, kakršno pridelajo skoraj vsako leto, izjema so le pretirano mokre letine. Tako kot v minulih letih so tudi letos v zabojčkih na sušenje pospremili skoraj pet ton rebule, iz katere bodo okrog velike noči iztisnili do 500 litrov mošta.

Marjan Simčič

vinar

“Gre za posebno, prestižno vino. Odlikujeta ga velika harmoničnost in ekstraktnost.”

Vino letnika 2015 ima 150 g/l nepovretega sladkorja, visoko kislinsko stopnjo in tudi precej visoko vsebnost alkohola (13 % vol. alk.). Prvi letnik tega zelo posebnega vina je Marjan Simčič pridelal leta 1997 oziroma spomladi 1998 v čast rojstva sina Leonarda, doslej pa je z njim pobral številna mednarodna priznanja. “Gre za posebno, prestižno vino. Odlikujeta ga velika harmoničnost in ekstraktnost. Drugačno je tako od južnih vin iz sušenega grozdja, ki jim običajno zmanjka svežine, kot od severnih predikatov, ki pa so manj polni,” razmišlja Marjan Simčič, nadvse zadovoljen, ker pride k hiši novo priznanje. Nemara še odmevnejše pa ga čaka v Milanu, ki naj bi mu ga pripeli v prihodnjih dneh. Ugledni italijanski časnik Corriere della Sera ga je namreč razglasil za inozemnega vinarja leta, v razlagi pa zapel slavo tako njegovim vinom kot njegovemu trajnostnemu kmetovanju.

Tri od sedmih zlatih medalj so za rebulo

Za slovenska vina je bilo v Londonu kar 226 priznanj, od že omenjenih najžlahtnejših, prek zlatih, srebrnih in bronastih do priporočil. Krepko več kot polovico vseh priznanj so dobila primorska vina, med zlatimi medaljami za 95 ali 96 točk pa štiri od sedmih. Petra in Miran Sirk iz kleti Bjana sta jo dobila za penino Blanc de Noir Extra Brut 2016, klet Edi Simčič za rebulo Fojana 2017, Gašper Čarman za rebulo selekcija Gašper 2016, Klet Brda pa za motnik 2014, ki je prav tako rebula, a pridelana po stari metodi z dimljenjem sodov z zelišči. Preostala tri slovenska zlata priznanja so dobile kleti Dveri-Pax in Vino Gross, obe za penini, Klet Krško pa za predikat.

Večino nagrajenih vin bo mogoče poskusiti 19. oktobra v ljubljanskem hotelu Slon na Salonu Decanterjevih nagrajencev.


Najbolj brano