Kofler odhaja, koncern Ego želi za vodenje cerkljanske Ete domačega poslovneža

Eta Cerkno naj bi doživela spremembo v vodstvu podjetja. Egon Kofler namreč odhaja z mesta predsednika uprave družbe, lastniki Ete pa iščejo novega vodilnega. Njihova želja je, da bi šlo za nekoga iz domačega okolja, so sporočili iz največjega lastnika družbe, nemške skupine Ego.

Egon Kofler  odhaja z mesta predsednika uprave cerkljanske Ete. Foto: arhiv Eta
Egon Kofler odhaja z mesta predsednika uprave cerkljanske Ete. Foto: arhiv Eta

CERKNO > Do načrtovane spremembe naj bi prišlo v nekaj tednih. Egon Kofler vzporedno s funkcijo v cerkljanski Eti opravlja tudi naloge predsednika uprave v proizvodnem obratu Ego Austria Elektrogeräte, nove izzive pa bo iskal znotraj sistema družinskega holdinga Blanc&Fischer, ki je lastnik skupine Ego.

Koncern zdaj za Koflerjevega naslednika išče izkušenega kandidata. Kot so poudarili, bi bil idealen nekdo iz regije oziroma vsaj iz Slovenije. Pri iskanju primernega človeka pomaga agencija za iskanje kadrov. V vodstvu skupine Ego so prepričani, da bodo primerno osebo našli kmalu. V prehodnem obdobju naj bi administrativne naloge kot predsednik uprave v Cerknem prevzel Domagoj Matasić, predsednik uprave sestrskega obrata na Hrvaškem.

Kofler je vodstveno funkcijo v Eti prevzel 1. oktobra 2014, s ciljem izvesti reorganizacijo za večjo konkurenčnost podjetja, ki je eden največjih proizvodnih obratov v okviru skupine Ego. Nemški lastniki so prepričani, da proces reorganizacije poteka uspešno, saj da ukrepi za povečanje učinkovitosti in produktivnosti, ki sta jih uvedla Kofler in direktor za operativno področje Andrej Grah delujejo, a jih bo treba še optimirati in dolgoročno izvajati.

Zaradi ukrepov vodstva in razmer v cerkljanskem izdelovalcu kuhalnih plošč in termostatov so v minulih letih večkrat dvignili prah v Cerknem in okolici, letos spomladi pa so v podjetju vendarle dosegli dogovor o novi kolektivni pogodbi.

Večkrat so za nemir poskrbela tudi ugibanja o selitvi velikega dela proizvodnje v tujino. Nedavno je bilo tako v medijih, da se obeta dodatna selitev proizvodnje iz Cerknega v Zagreb, na kar naj bi nakazovala tudi odločitev za znižanje osnovnega kapitala Ete. V Egu so te informacije zanikali in spomnili, da so odločitev o znižanju kapitala sprejeli že marca lani, v soglasju z manjšinskim četrtinskim lastnikom podjetja, družbo Certa, ki je zdaj v večinski lasti podjetja Postojnska jama poslovneža Marjana Batagelja.

Obenem so navedli, da v načrtovanem razvoju mednarodne proizvodne mreže skupine Ego korak selitve proizvodnje iz Cerknega v Zagreb ni predviden, so Etini lastniki zapisali v sporočilu zaposlenim.


Najbolj brano