Učitelju kazen, ker ne pove osebnih podatkov

Učitelj športne vzgoje in nekdanji nogometaš Sandi Valentinčič je zato, ker je prepričan v nezakonitost zahtev PCT in ne želi spoštovati vseh s covidom povezanih ukrepov na delovnem mestu v šoli, dobil opomin pred odpovedjo zaposlitve. Vodstvo šole poudarja, da so dolžni zaposleni spoštovati pravila, Valentinčič pa, da je zdravje osebni podatek in ukrepi so v šolah nezdravi.

Učitelja na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo Sandija Valentinčiča je 
zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT doletel opomin pred odpovedjo. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Učitelja na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo Sandija Valentinčiča je zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT doletel opomin pred odpovedjo. Foto: Tomaž Primožič/FPA

DOBROVO > Sandi Valentinčič je javnosti znan predvsem kot nogometaš in trener, je pa tudi učitelj športne vzgoje na OŠ Alojza Gradnika Dobrovo. In v tej vlogi je bil konec tedna javno označen za agresivnega v situaciji, povezani z ukrepi proti covidu-19, ker naj bi na tak način reagiral ob inšpekcijskem pregledu. Vendar Valentinčič, ki zahtevi po izpolnjevanju pogoja PCT in poseganju v svobodo nasprotuje, očitek, da bi bil agresiven, zavrača. Ni pa prisluhnil zahtevam inšpektorja in šole.

Povedal, kar verjame

Kaj se je dogajalo, bo morda ugotavljalo sodišče. Valentinčič pa je opisal tako: “Imel sem pregled inšpekcije z ministrstva za šolstvo in z ministrstva za zdravje. Bil sem sredi pouka, ko je v telovadnico prišel šolski inšpektor, stopil na igrišče in prekinil učno uro. Ker je stal na igrišču, sem ga opozoril, naj stopi stran, prosil sem ga tudi, da počaka deset minut do konca ure, ker otrok ne morem pustiti samih. Odvrnil je, da bo poklical policijo, jaz pa naj jo pokliče, sicer jo bom sam.”

Uroš Kobal, ravnatelj OŠ Alojza Gradnika Dobrovo

“Neizpolnjevanje pogoja PCT zaposlenega pomeni kršitev, šola pa ima teden dni časa, da to nepravilnost odpravi.”

Inšpektor se je obrnil na varuhe reda, Valentinčič pravi, da je počakal na ravnatelja, ki je učence pospremil iz telovadnice. Po prihodu policista se je začel inšpekcijski pregled in, kot pravi učitelj, mu je inšpektor napisal kazen zaradi nenošenja zaščitne maske. “Opozoril sem ga, ali se zaveda, da kot uradna oseba zavestno krši zakonodajo ter da izdaja nezakonito kazen. Ker ni odnehal, sem mu rekel, da izvaja fašistično dejanje. Odvrnil je, da me bo kazensko ovadil, jaz njemu pa, da bom ovadil njega. To je pa tudi vse, kar se je zgodilo, prisotne ni bilo nobene agresije.”

Opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi

Nato je Valentinčiča “kaznovala” še šola, in sicer z opominom pred odpovedjo zaposlitve zato, ker ne nosi maske in ravnatelju ne želi dokazovati izpolnjevanja pogojev PCT. Valentinčič meni, da ga ravnatelj kot zdravega človeka diskriminira.

Nekdanji nogometaš maske v šoli ne nosi, glede izpolnjevanja pogojev PCT pa poudarja zgolj to, kar ugotavljajo tudi nekateri pravniki : “To so moji osebni podatki in ravnatelj nima pristojnosti vpogleda vanje. Delodajalcu nisem dolžan sporočiti izvida medicinskega posega v telo, kar testiranje tudi je.” Ob tem sogovornik opozarja, da se v šolstvu dogajajo množične zlorabe osebnih podatkov zaposlenih in otrok, saj se jih brez privolitev pošilja izven posameznih izobraževalnih zavodov. Valentinčič še meni, da bodo zlasti najmlajši zaradi s covidom povezanih ukrepov utrpeli nepopravljive posledice.

Ponosen na disciplino

Ravnatelj na Dobrovem Uroš Kobal pa poudarja predvsem, da je treba pravila spoštovati: “Na šoli v skladu s predpisi izvajamo vse ukrepe, ki smo jih dolžni izvajati kot javni zavod. Vse ukrepe in prilagoditve imamo zapisane v varnostnem protokolu šole, ki ga sprotno posodabljamo. Vsem zaposlenim, ki niso cepljeni ali niso preboleli covoda-19, šola omogoča samotestiranje v prostorih šole enkrat na teden.”

Kot še nadaljuje ravnatelj, je bilo pri inšpekcijskem nadzoru ugotovljeno, da eden od zaposlenih ne izpolnjuje pogojev PCT in da ne nosi zaščitne maske. “Neizpolnjevanje pogoja PCT zaposlenega pomeni kršitev, šola pa ima teden dni časa, da to nepravilnost odpravi,” je o situaciji še povedal Kobal. Potrdil je, da je inšpektor zaposlenega oglobil in da mu je vodstvo šole vročilo pisno opozorilo. Na vprašanje, ali slednji lahko dobi odpoved, če ne bo izkazal, da izpolnjuje pogoja PCT, je ravnatelj odgovoril pritrdilno: “Opozorilo lahko pomeni tudi to.” Ob tem je še povedal, da zaposleni ne spoštuje ukrepov in jih v celoti kategorično zavrača. Med tem pa dogodka v telovadnici ni komentiral, vseh okoliščin ne pozna. Za informacije o tem nas je usmeril na policijo oziroma pristojni inšpektorat.

Kobal je le še izpostavil, da na dobrovski šoli izvajajo vse potrebne preventivne ukrep ter zaključil: “Ponosen sem, da je izredni inšpekcijski nadzor potrdil uspešnost naših prizadevanj v zvezi z izvajanjem vseh ukrepov, saj nepravilnosti ni našel, razen pri ravnanju zaposlenega.”


Najbolj brano