Karitasova pomoč na Goriškem tudi družinam z zaposlenima staršema na minimalni plači

Goriška območna Karitas, ki deluje na goriškem pastoralnem območju, pripravlja v petek že sedmo dobrodelno prireditev Goriška dlan. Zbrani denar bodo namenili za pomoč ob različnih stiskah. Letos je prosilcev pomoči nekoliko več kot lani, spremenila pa se je njihova struktura - po pomoč prihajajo tudi družine z minimalnimi plačami.Med najbolj ogrožene   spadajo upokojenci in invalidi z nizkimi 
dohodki, nezaposleni mladi in tisti srednjih let, ki so izgubili delo, 
ter družine z več otroki z enim ali obema brezposelnima staršema 
ali zaposlenima z minimalno plačo. Foto: Ambrož Sardoč
Med najbolj ogrožene spadajo upokojenci in invalidi z nizkimi dohodki, nezaposleni mladi in tisti srednjih let, ki so izgubili delo, ter družine z več otroki z enim ali obema brezposelnima staršema ali zaposlenima z minimalno plačo. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > V lanskem letu so z izkupičkom dobrodelne prireditve, na kateri so zbrali 7700 evrov, nakupili hrano za pripravo paketov, del pa so porabili za pomoč pri plačilu zapadlih položnic. Z 2500 evrov, ki jih je darovala Mestna občina Nova Gorica namesto izvedbe ognjemeta ob koncu leta, pa so pomagali štirim družinam in dvema posameznikoma v hudi finančni stiski.

“Stiske ljudi so različne, a le pet odstotkov je takih, ki se vračajo k nam po pomoč prav vsak mesec,” je na današnji novinarski konferenci povedala voditeljica Goriške območne Karitas Renata Vončina. Ob tem meni, da velikokrat pomaga že pogovor, spet drugič pa pomoč pri osebnih projektih. 115 prejemnikov pomoči so napotili k različnim strokovnjakom, 14 pa se jih je udeležilo različnih delavnic in predavanj.

Posebno pozornost namenjajo otrokom in starejšim

V centrih Karitas v Novi Gorici in Grgarju je bilo pripravljenih in razdeljenih 5842 paketov pomoči za 1144 oseb. Večina posameznikov in otrok je izbrala tudi oblačila, obutev in druge uporabne predmete. Mnogim med njimi so pomagali pri plačilu položnic, skupno so zanje namenili 23.324 evrov. Precej prejemnikov pomoči je tujcev, ki živijo v Sloveniji, nekateri po besedah Vončinove ne znajo niti slovensko.

“Na nas se v zadnjih letih obrača povprečno po 400 družin in posameznikov, njihovo število je kakšno leto manjše, drugič spet nekoliko večje. Posebno pozornost pa namenjamo otrokom ter starejšim osebam, ki si velikokrat ne upajo vprašati za pomoč,” je še povedala Vončina.

Med najbolj ogrožene skupine spadajo upokojenci in invalidi z nizkimi dohodki, nezaposleni mladi in tisti srednjih let, ki so izgubili delo, ter družine z več otroki z enim ali obema brezposelnima staršema ali zaposlenima z minimalno plačo.

Izključenost iz družbe

“Vse te okoliščine so lahko vzrok za revščino in posledično izključenost iz potrošniške družbe. Vzrok za revščino pa je lahko tudi neiznajdljivost, nepoučenost, brezdomstvo, begunstvo in drugo,” je povedal predsednik Goriške območne Karitas Cvetko Valič.

Goriška Karitas skrbi tudi za strokovno usposabljanje sodelavcev na področju dela s starejšimi, bolnimi in invalidi. Posebna pozornost je namenjena tudi medgeneracijskemu druženju v okviru župnijskih praznovanj in romanj, poleti pa starejše in mlade vključujejo tudi v medgeneracijski tabor v Soči na Bovškem.


Najbolj brano