Kampanja za čistejši zrak v Anhovem

Nekatera društva, civilne iniciative in nevladne organizacije so začele kampanjo, v okviru katere opozarjajo na nujnost izboljšanja zraka v Anhovem in drugod ter zbirajo podpise podpore zakonskim spremembam, s katerimi bi med drugim izenačili standarde izpustov pri sežigu in sosežigu odpadkov.

Civilnodružbene organizacije začenjajo kampanjo za čistejši zrak v 
Anhovem.
Civilnodružbene organizacije začenjajo kampanjo za čistejši zrak v Anhovem. 

LJUBLJANA, ANHOVO > “Anhovo vedno znova nasrka - zaradi azbesta, zaradi vode in zaradi smeti, ki so prisotne v zraku. Skupaj smo se odločili, da to presekamo, ker smo prepričani, da ko zaščitimo prebivalce Anhovega, zaščitimo vse in naredimo korak proti družbi, v kakršni želimo živeti,” je v izjavi za medije pred državnim zborom povedala Nika Kovač iz zavoda Inštitut 8. marec, ki je z Društvom Eko Anhovo in Dolina Soče, Civilno iniciativo Danes, Amnesty International Slovenija, Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Umanotero, Eko krogom in Mladimi za podnebno pravičnost pripravil kampanjo Naj Anhovo zadiha.

Po vsej državi bodo zbirali podpise podpore predlogu novele zakona o varstvu okolja, ki so ga prinesli v DZ skupaj s pobudo za začetek zbiranja 5000 podpisov v podporo zakonu.

Po vsej državi bodo zbirali podpise podpore predlogu novele zakona o varstvu okolja.

Po predlogu bi med drugim izenačili standarde izpustov iz sežiga in iz sosežiga odpadkov. Kot je dejal Gregor Volk iz Inštituta 8. marec, trenutno namreč veljajo bistveno milejše omejitve izpustov strupenih snovi za sosežigalnice kot za sežigalnice. “S tem bomo ljudem končno zagotovili ustavno zagotovljene pravice do čistega, zdravega okolja in do enakosti pred zakonom,” je dodal.

Novela bi uvedla tudi pogostejši monitoring in večjo transparentnost, saj bi morali biti podatki sproti objavljeni in javno dostopni. Zakonske spremembe bi prinesle tudi okoljsko dajatev na sosežig, ki bi jo morali plačevati onesnaževalci, deležne pa bi je bile občina, v kateri je naprava, in sosednje občine ter država. Poraba bi bila namenska, tudi za prilagajanje na podnebne spremembe.

Salonit Anhovo je napovedal ukrepe, ki naj bi omogočili delovanje cementarne v okviru mejnih vrednosti, ki veljajo za sežigalnice, in prinesli zmanjšanje vplivov na okolje, obenem pa je v odzivu zapisal, da širši krog nevladnih organizacij povabili na predstavitev delovanja, a se ga je udeležila zgolj ena nevladna organizacije.


Najbolj brano