Javnomnenjska raziskava: Miklavič bi spet zmagal, vendar mu podpora upada

Če bi bile ta konec tedna volitve v Novi Gorici, bi Klemen Miklavič znova premagal Mateja Arčona, a tokrat še bolj tesno kot lani, kaže javnomnenjska raziskava Ninamedie. Miklaviču je podpora od maja padla, še bistveno bolj drastično pa njegovi Goriški.si, še kaže raziskava.

Klemen Miklavič Foto: Leo Caharija
Klemen Miklavič Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Drugi krog lanskih lokalnih volitev je potekal v znamenju vprašanja, ali lahko Klemen Miklavič, ki je županski položaj naskakoval z drugega mesta, premaga takrat še aktualnega župana in zmagovalca prvega kroga Mateja Arčona. Izid je bil na koncu tesen, saj je Miklavič zmagal z 51,56 proti 48,44 odstotka oziroma za pičlih 344 glasov.

Če bi se ista kandidata pomerila minuli konec tedna, bi bila razlika še bolj tesna, kaže javnomnenjska raziskava. Miklavič bi namreč Arčona premagal z 41,7 proti 40,2 odstotka glasov, 8,3 odstotka ni odločenih, skoraj desetina pa ne bi volila ne enega ne drugega.

2,94 je povprečna ocena, ki so jo v raziskavi občani novogoriške občine prisodili Klemnu Miklaviču

Po enoletnem mandatu novega župana Klemna Miklaviča se torej preference volilcev glede tega niso bistveno spremenile. Zelo pomenljivo pa je, da je le 57,5 odstotka vprašanih odgovorilo, da bi ponovno volilo istega kandidata, 15,1 jih tega ne bi naredila, dobra četrtina (27,4 odstotka) pa je neodločna. Kar je znak, da volilno telo ni tako stabilno in bi ob morebitnih volitvah precejšen del volilcev še enkrat zelo pretehtal svojo odločitev, “menjal stran” ali dal prednost komu tretjemu.

Goriška.si izgublja podporo, SD raste

Manjša naklonjenost Klemnu Miklaviču gre z roko v roki s podporo njegovi Goriški.si, ki je na prejšnjih volitvah dobila 17,19 odstotka glasov in je s sedmimi svetniki največja lista v 32-članskem mestnem svetu. Sodeč po raziskavi bi bil padec precej drastičen. Če bi bile volitve ta konec tedna, bi jo namreč volilo le 10 odstotkov vprašanih in bi izgubila dva, morda celo tri svetnike. Medtem ko bi Lista Mateja Arčona (8,3 odstotka) in SDS (11 odstotkov) tudi izgubili po odstotno točko glede na lanske rezultate, pa bi bili relativni zmagovalci Socialni demokrati, ki bi, sodeč po raziskavi, prejeli 18,7 odstotka (na lanskih volitvah 13,46) in bi celo izboljšali rezultat Goriške.si. SD in SDS sta koalicijski partnerici Goriške.si.

Neizpolnjena pričakovanja

Miklavič se je na županski stol zavihtel deloma zaradi nezadovoljstva z Arčonovim županovanjem in predvsem zaradi obljub o korenitih spremembah pri vodenju občine. Po njegovi izvolitvi so bila pričakovanja in stopnja zaupanja ljudi kar visoka. To se je odrazilo v majski anketi, pol leta po izvolitvi, ko realno gledano še ni imel možnosti pokazati česa večjega. Bil je relativno dobro zapisan med občani, saj je prejel oceno 3,39. Njegovo delo je kot uspešno ali zelo uspešno ocenilo 37 odstotkov, kot neuspešno ali zelo neuspešno pa 12,5 odstotka vprašanih.

Tokrat je zadovoljstva precej manj. Podpovprečno oceno mu je namenilo 24,4 odstotka, nadpovprečno pa 23 odstotkov vprašanih, slabih 30 odstotkov pa mu je prisodilo trojko. Povprečna ocena se mu je znižala na 2,94. H kar krepkemu padcu so prispevali predvsem tisti vprašani, ki menijo, da vsaj za zdaj ni izpolnil pričakovanj.

Na to posredno kažejo tudi odgovori vprašanih o razmerah v občini. Več kot polovica (55,7 odstotka) jih meni, da ostajajo enake, da se spreminjajo na slabše 18 odstotkov, da na boljše pa 17,3 odstotka. Kar za Miklaviča ni najbolj optimističen podatek, glede na to, da je še maja 26,6 odstotka menilo, da se stvari izboljšujejo.


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Ključna bodo prihodnja leta

Klemen Miklavič se je na županski stol zavihtel z obljubo o korenitem prelomu z dotedanjim načinom vodenja občine, kot obraz gibanja Goriška.si je predstavljal alternativo strankarski politiki. Da je oblikoval koalicijo s SD, SDS in ZZP, ki so bile na nasprotnem bregu Arčona, je bilo politično nujno, sicer ne bi mogel vladati, a je zaradi tega marsikateri privrženec, ki je pričakoval, da bo v Novi Gorici zavladala nekakšna neposredna demokracija, začel vihati nos. Ko je na občino pripeljal ...

Preberi več

Najbolj brano