Idrija s 45,3-odstotno precepljenostjo ostaja v vrhu slovenskih občin

Srečanje ministra za zdravje Janeza Poklukarja z vodstvi regijskih zdravstvenih domov v Idriji je bilo namenjeno vračanju sedaj zastale dejavnosti domov v običajne tirnice. To, kot so poudarjali enoglasno, bo omogočila samo visoko načrtovana precepljenost. Ta je zdaj 36,6-odstotna in bi se morala dvigniti na 75 odstotkov.

Minister za zdravje Janez Poklukar in v Idriji zbrani predstavniki 
regijskega zdravstva so soglasni, da bo jeseni družba ostala odprta 
ob 75-odstotni  precepljenosti nad 12 let starih državljanov. Foto: Saša Dragoš
Minister za zdravje Janez Poklukar in v Idriji zbrani predstavniki regijskega zdravstva so soglasni, da bo jeseni družba ostala odprta ob 75-odstotni precepljenosti nad 12 let starih državljanov. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Goriška presega 36,6-odstotno državno precepljenost z vsemi odmerki cepiva, Idrija s 45,3 odstotno precepljenostjo ostaja v vrhu slovenskih občin. Čeprav je bila zaradi tega deležna čestitk na včerajšnjem obisku ministra za zdravje Janeza Poklukarja in vodstev zdravstvenih domov v regiji, so skupaj poudarili, da številke krepko zaostajajo za želeno tričetrtinsko precepljenostjo nad 12 let starih državljanov.

“Odločamo se za cepljenje ali za virus”

“Danes smo ponovno zabeležili 111 okužb s korona virusom. Smo na pragu četrte epidemije. Avgust ostaja zadnji mesec, da se ji izognemo ali se nanjo pripravimo. Da bo družba jeseni ostala odprta, moramo doseči 75-odstotno precepljenost nad 12 let starih državljanov,” je poudaril minister.

45,3

odstotka znaša precepljenost v občini Idrija, s čimer ostaja v vrhu slovenskih občin

“Cepljenje je edini odgovor na negotovost. Naj bo solidarno. Cepljenje je prostovoljno, a se ne odločamo za ali proti njemu. Odločamo se za cepljenje ali za virus. Znanstvenih dokazov, da je tveganje obolenja za covidom neprimerljivo večje od cepljenja, je veliko,” je k cepljenju pozval predstojnik novogoriške območne enote NIJZ dr. Marko Vudrag.

Minister Poklukar je zagotovil, da bo cepljenje, kljub anketno jasno izkazani tretjini državljanov, ki se nikakor ne želijo cepiti, ostalo prostovoljno. Tudi odstopanj od uredbe, po kateri bo od 23. avgusta dalje hitro testiranje treba plačati, ne bo.

Polona Campolunghi Pegan

strokovna vodja ZD Nova Gorica

“Zgolj testiranje je zaposlilo obilo naših kadrov. Mi se moramo vrniti k običajnim dejavnostim.”

Brezplačno testiranje samo za izjeme

Na večkrat ponovljeno vprašanje, ali bodo hitre teste plačevali tudi šolniki, zdravstveni delavci ali v domovih starejših, je odgovoril: “Uredba je jasna. Določa izjeme, ki jim testov ne bo potrebno plačati. Za ostale bodo v njihovih okoljih znali oceniti, ali jim bodo teste plačevali,” je prepričan minister. Skupaj s poudarkom, “da do 23. avgusta lahko precepimo želeni delež populacije.”

Ob 650 milijonov evrov visokih neposrednih stroških za covid, jih je še več posrednih in neocenjenih. “Zgolj testiranje je zaposlilo obilo naših kadrov. Mi se moramo vrniti k običajnim dejavnostim,” je poudarila strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan. “Sem tudi pulmolog in pri ambulantnih pregledih prebolevnikov še štiri, pet mesecev opažam, da se soočajo s težkim dihanjem in zmanjšano fizično sposobnostjo. Cepljenje je edino, ki ob zboletju omogoča varen potek bolezni,” je dodal direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep.

Minister Poklukar je zagotovil, da bo cepljenje, kljub tretjini državljanov, ki se ne želijo cepiti, ostalo prostovoljno. Tudi odstopanj od uredbe, po kateri bo od 23. avgusta dalje hitro testiranje treba plačati, ne bo, je zatrdil.

Skupaj z ministrom Poklukarjem so torej vsi povabili na cepljenje in k zaščitnemu obnašanju tudi kot vprašanju vesti. “Verjamem v solidarnost Slovencev in verjamem, da nam bo uspelo,” je prepričan Poklukar.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

PC ...T(iranija)? Ne!

Da nam gre pri cepljenju proti sars covid virusu slabo, čivkajo že vrabci po strehah. Da temu v dobršni meri botrujejo slabosti in celo katastrofe, v katero so nas nevešči politiki v spregi s stroko ali brez nje zapletali skozi tri epidemije, je prav tako jasno. Naposled so se politiki poenotili in od prvega do zadnjega pozvali k cepljenju in z njim k uporabi edinega resnega orožja proti virusu. Kar, skupaj z olajšanim prehajanjem počitniških meja, krivulje cepljenih ni pognalo navzgor. Politiki ...

Preberi več

Najbolj brano