Hudi dnevi v novogoriškem domu upokojencev, 173 okužb

V Domu upokojencev Nova Gorica je v teh dneh zelo hudo. V Novi Gorici je s covidom-19 okuženih 86 stanovalcev in 28 delavcev, v enoti Podsabotin pa 53 stanovalcev in šest zaposlenih. Stanovalci doživljajo stiske, prestrašeni so in počutijo se osamljeni. Vodstvo se trudi, da jih ne bi selili iz doma, saj bi bil to zanje še dodaten stres.

V Domu upokojencev Nova Gorica so razmere resne.   Foto: Leo Caharija
V Domu upokojencev Nova Gorica so razmere resne.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, PODSABOTIN > “Včerajšnji in današnji dan sta bila zelo huda za naš dom, saj smo ugotovili dodatne okužbe. Za sabo imam 35 let izkušenj z ranljivimi skupinami, pa še nikoli nisem bil v taki stiski kot sedaj, ko vidiš, da so ljudje sami, svojcev ne smemo spustiti noter, stanovalci so prestrašeni, ker spremljajo medije...” nam je razmere opisal direktor novogoriškega doma upokojencev Bojan Stante. Dobra novica pa je, da imajo 21 ozdravelih.

Virus se je prikradel potihoma

V Novi Gorici in Podsabotinu je skupno 304 stanovalcev in 180 delavcev. Razlog za veliko število okuženih Stante pripisuje dejstvu, da se je v začetku, ne da bi vedeli, okužba razširila po oddelkih, stanovalci in delavci niso imeli simptomov. “In kljub temu, da smo opravili izjemno široko testiranje, v štirih valovih smo naredili več kot 1000 testov, se okužbe sprva niso pokazale. V našem primeru se je izkazalo, da je doba, ko se lahko virus pokaže, tudi do 15 dni. In potem smo ugotovili, da imamo kar nekaj žarišč po oddelkih, zdaj pa to skušamo obvladovati.”

Okužbe po drugih severnoprimorskih domovih

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer poteka še energijska obnova objekta, je trenutno 26 okuženih stanovalcev in 16 zaposlenih. Direktor Silvano Gregorič meni, da je položaj resen, a še vedno obvladljiv. Jutri bo ena od njihovih stanovalk praznovala 103 rojstni dan.

V Domu starejših Bor Črni vrh nad Idrijo je položaj tudi zelo zahteven s številnimi okuženimi oskrbovanci in tudi zaposlenimi. Virus se je pri njih širil, čeprav so ob prvih okužbah deset stanovalcev premestili v rdečo cono izven doma. A očitno tudi to ni zajezilo širitve okužb.

V preostalih dveh domovih v idrijski občini (dom Idrija in dom Marof ) pa so prisotne samo posamične okužbe, skupaj tri, in za zdaj ni težav, sporočajo iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Prav tako se okužb uspešno branijo v Domu starejših občanov v Ajdovščini in centru starejših Pristan v Vipavi, kjer so ukrepe, tudi glede obiskov, sprejemali že nekaj tednov pred predlaganimi s strani države. V obeh so posamezne okužbe zaznali pri zaposlenih, ki pa so bili že prej v samo izolaciji.

V Domu upokojencev Podbrdo enota Tolmin ni okuženih, v enoti Podbrdo pa so okuženi le trije oskrbovanci. Položaj pa se umirja v posebni enoti Petrovo Brdo, kjer je bila v začetku tega vala okužena večina stanovalcev in tudi številni zaposleni.

S krizo se spopadajo tako, da nekatere oddelke spreminjajo v redeče cone, naredili pa bodo vse, da nobenega stanovalca ne bo treba premestiti v zunanje enote. “Kajti že selitev iz ene sobe v drugo je za njih travmatična, nikakor si ne predstavljam, da bi jih v tem trenutku selili še ven. Skupaj bomo v rdečih, sivih in belih conah. In vsi zaposleni se bomo izjemno potrudili, da se to počasi umiri.”

Pomagajo delavci iz drugih domov

Ker je okuženih tudi veliko zaposlenih, so se reorganizirali in za pomoč zaprosili kolege iz sorodnih ustanov. Na pomoč so priskočili delavci iz zavoda Pristan v Vipavi ter sežanskega in Obalnega doma upokojencev. “S temi delavci se bomo skušali pretolči do trenutka, ko se bodo začeli vračati naši zaposleni, in to bo že v začetku prihodnjega tedna,” pravi Stante. Upa, da se bo stanje v prihodnjih dneh umirilo, ponovno pa se je po njegovem mnenju pokazalo, kako ranljivi so domovi, ko se pojavijo okužbe. Zaradi tesnega stika med stanovalci in delavci jih je namreč zelo težko zajeziti.

Bojan Stante

direktor Doma upokojencev Nova Gorica

“Za sabo imam 35 let izkušenj z ranljivimi skupinami, pa še nikoli nisem bil v taki stiski.”

Med okuženimi stanovalci jih je 13 umrlo. Kot pravi direktor, so imeli vsi pridružene bolezni, a to svojcem, ki izgubijo očeta ali mamo, nič ne pomeni: “Za vsako smrt nam je neskončno hudo.” Nekaj stanovalcev je sedaj v bolnici, večina pa nima večjih zdravstvenih težav. Je pa morala nizka.

O hitrih testih za zaposlene, ki naj bi pomagali pri preprečevanju širjenja okužb v domovih za upokojence, pa Stante meni: “Dobili smo tudi hitre teste, izkazalo pa se je, da zadeva ni najbolj zanesljiva.” V nekaj primerih namreč pozitivni na teh testih dejansko niso bili okuženi in obratno. “Hitri testi so lahko priročno orodje, da v času, ko čakaš na rezultat odvzetega brisa, narediš neke ukrepe, opažam pa, da jim ne kaže stoodstotno zaupati.”


Najbolj brano