Hrano pripeljejo pred vrata

Korona virus vpliva tudi na nakupovalne navade in oblike prodaje izdelkov lokalnih pridelovalcev, ki jih je v Posočju veliko. Na spletnih straneh Občine Tolmin in zavoda Dolina Soče je možno na enem mestu najti vse daljše sezname ponudnikov, ki artikle pripeljejo na dom ali ponujajo na kmetijah.

Vse več  lokalnih ponudnikov  svoje pridelke  prinese  pred vrata.   Foto: Neva Blazetič
Vse več lokalnih ponudnikov svoje pridelke prinese pred vrata.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Mnogi lokalni pridelovalci se že prilagajajo in ponujajo dostavo na dom. Zato se je Občina Tolmin odločila, da bo do konca epidemije na svoji spletni strani dopolnjevala seznam vseh, ki lokalne pridelke dostavijo in s tem prispevajo k samooskrbi posoške doline. Vse daljši seznam pod imenom Stopimo skupaj - podpirajmo lokalno je na voljo tudi na spletni strani zavoda Dolina Soče.

“V Posočju imamo ponudnike mlečnih izdelkov, medu, suhih mesnin in mesa, čajev, tudi zelenjave in sadja in še bi lahko našteval. V zdajšnjih razmerah se še toliko bolj kaže, kako pomembno je, da imaš zgrajeno verigo samooskrbe, in prav je, da podpremo proizvajalce iz naše doline. S tem bomo zadovoljili tiste, ki po tem povprašujejo, in tudi pomagali vsem, ki se doma trudijo že leta pridelovati hrano, a imajo v tem času zelo omejene možnosti za njeno prodajo,” pravi tolminski župan Uroš Brežan.

Občina in zavod Dolina Soče pozivata proizvajalce iz posoških občin, da na mail info@tolmin.si javljajo svoje podatke, vsebino prodaje (mesnine, mlečni izdelki, med…), območje, na katerem zagotavljajo dostavo, in minimalni znesek nakupov.

Kot pravi Marija Bončina z ekološke kmetije pri Lovrču v Čadrgu, so se na spletno stran lokalnih pridelovalcev že prijavili. Na dom prinesejo sir, svežo in slano skuto, sirotko in kisavo, s tem, da je minimalen znesek naročila za območje Tolmina 10 evrov, za bolj oddaljene (Kobarid, Bovec in Kanal ob Soči) pa 20. Na obeh spletnih straneh najdemo vrtnarstvo Kalateja, čebelarstvo Edi Baloh Breginj in kmetija Beguš v Smasti.

Artikle dostavita na dom Kmetijska zadruga Tolmin in njeno hčerinsko podjetje Mlekarna Planika. Kot pravi direktor zadruge Niko Maver, poskrbijo za vsa naročila, še posebno pozorni so do prebivalcev oddaljenih hribovskih vasi, ki težje pridejo v trgovino. “Če ne morete v Hišo Franko, pride Hiša Franko k vam,” iz Starega sela sporoča kulinarična virtuozinja Ana Roš. V njihovi maniri ponujajo ekskluzivne kulinarične in vinske dobrote. Ovčjerejci prek spleta ponujajo jagnjetino po okoli sedem evrov za kilogram oziroma pakirano za 10 evrov.


Najbolj brano