Hidroelektrarna Solkan spet obratuje

Hidroelektrarna Solkan, ki je bila zaradi nizkega vodostaja Soče od prejšnje srede zaustavljena, je včeraj ob 13. uri znova začela obratovati. Kot so danes za STA pojasnili v družbi Soške elektrarne Nova Gorica, je njeno ponovno vzpostavitev delovanja omogočil povečan pretok Soče zaradi padavin predvsem na območju Bovca.

Obratovanje hidroelektrarne Solkan so prejšnji teden ustavili prvič 
po letu 2003. Foto: Leo Caharija
Obratovanje hidroelektrarne Solkan so prejšnji teden ustavili prvič po letu 2003. Foto: Leo Caharija

SOLKAN > Še v ponedeljek namreč hidrološke razmere niso omogočale varnega obratovanja turbin, saj je bil povprečni pretok reke Soče izjemno nizek. V družbi Soške elektrarne Nova Gorica so dejali, da obratovanje hidroelektrarne v Solkanu ostaja prilagojeno znižanim pretokom reke Soče.

Trenutni izračunan pretok Soče na lokaciji hidroelektrarne Doblar po podatkih Agencije RS za okolje znaša 14 kubičnih metrov na sekundo. Po njihovih navedbah zaradi pomanjkanja vode trenutno ostaja omejeno obratovanje ostalih hidroelektrarn na Soči. “V tem trenutku ne obratuje približno četrtina malih hidroelektrarn na pritokih Soče, ostale male hidroelektrarne pa večinoma obratujejo le občasno.”

Glede nivojev vode v akumulacijskem jezeru pa iz Soških elektrarnah sporočajo, da so ti v dopustnih mejah in da se dnevno prilagajajo razpoložljivemu dotoku reke Soče.

Kot so pred dnevi za STA pojasnili v Soških elektrarnah, je škoda zaradi zaustavljenega obratovanja hidroelektrarne vezana na izpad proizvodnje. V okviru skupine Holding Slovenske elektrarne, pod okrilje katere sodijo Soške elektrarne Nova Gorica, so tega nadomeščali s prerazporejanjem proizvodnje znotraj skupine in z nakupi manjkajoče električne energije na borzi. Danes so v družbi dodali, da so v prvem polletju letošnjega leti dosegli 55 odstotkov načrtovane proizvodnje za to obdobje.

Obratovanje hidroelektrarne Solkan so sicer prejšnji teden ustavili prvič po letu 2003.


Najbolj brano