Grad na Kozlovem robu bodo arheološko raziskovali

Občina Tolmin je v okviru projekta Večsenzorna doživetja, ki povezuje gradove in vile v čezmejnem prostoru Italija - Slovenija s poudarkom na odličnosti v turizmu (Merlin CV), pridobila evropski denar za raziskovanje arheološke dediščine na gradu na Kozlovem robu.

 Foto: Miha Mlinar
Foto: Miha Mlinar

TOLMIN > Nekaj dela so opravili že lani, v letošnjem letu pa bodo začeli z arheološkimi izkopavanji. Med drugim bodo uredili tudi približno dva kilometra dolgo učno pot na 200 metrov visoko vzpetino nad Tolminom, po kateri vsakodnevno hodi okoli sto domačinov, poleti pa množice turistov.

Kot pojasnjuje arheolog v Tolminskem muzeju Miha Mlinar, v okviru omenjenega projekta, katerega nosilni partner je Znanstveno raziskovalno središče Koper, načrtujejo na tem območju opraviti arheološke raziskave. “Ko jih bomo opravili in upamo, da bomo čim več izkopali, pa se odpira možnost za obnovo severnega zidu, kar pa ne spada več v ta projekt,” se atraktivnih najdb na gradu nadeja arheolog Miha Mlinar. V okviru projekta bodo izdelali digitalno 3D predstavitev, namestili bodo turistični daljnogled in organizirali več tematskih dogodkov.


Najbolj brano