Gorici povezujejo tudi tekači

Včerajšnji šolski ulični tek je bil uvod v čezmejno prireditev Vivicittà - Poživimo mesti, ki bo v nedeljo. Ta pa bo uvod v Festival zdravja, ki bo prihodnji teden v Novi Gorici.

Uvod je bil včerajšnji 20. šolski tek, na katerem je tekmovalo nekaj 
sto otrok z obeh strani meje.  Foto: Leo Caharija
Uvod je bil včerajšnji 20. šolski tek, na katerem je tekmovalo nekaj sto otrok z obeh strani meje.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, GORICA > Poživimo mesti - Vivicittà je tek, ki povezuje italijanska in evropska mesta, že 26. leto pa tudi Gorico in Novo Gorico. Ob lepem vremenu se zbere na stotine pohodnikov in tekačev, ki se podajo po ulicah na tej in oni strani meje. Organizatorji pričakujejo, da bo tako tudi v nedeljo, ko se bodo tekači in pohodniki ob 9.30 s Trga Evrope podali na pet in deset kilometrov dolgi progi. Letos so spremenili traso in vodi tudi po novih kolesarskih poteh med Goricama in čez brv čez Sočo. “Razmišljamo, da bi prav po tej progi nekoč šel tudi novogoriški maraton,” pravi Miran Müllner, predsednik Športne zveze Nova Gorica, ki je soorganizator prireditve. “To je zelo pomemben dogodek, saj se srečujejo občani obeh Goric, predvsem pa, ker bomo čez dve leti evropska prestolnica kulture,” poudarja. Vivicittà - Poživimo mesti sta Gorici prvič organizirali v devetdesetih letih in je, do določene mere, sledil temu, kar je nekoč bil Pohod prijateljstva, čeprav v drugačnih okoliščinah. Še pred nedeljskim tekom oziroma pohodom so včeraj na travniku ob Trgu Evrope organizirali 20. šolski tek, na katerem se je nekaj sto otrok iz 14 šol z obeh strani meje pomerilo v teku na 800 in 1000 metrov.

Nedeljska prireditev je obenem uvod v letošnji Festival zdravja, ki bo do prihodnjega petka v Novi Gorici in v Šempetru gostil 14 dogodkov, od predstavitev in predavanj do sproščanj in delavnic, ki se bodo vrstili v Mladinskem centru Nova Gorica, Skupnostnem centru, X centru in Centru podaj roko ter Centru revitalizacije in OŠ Ivana Roba. Festival se bo zaključil v petek s Sejmom zdravja med 8. in 13. uro na Bevkovem trgu.


Najbolj brano