Giro bo povezal Brda in Gorici

Tudi v naših krajih se je začelo odštevanje do kolesarske dirke po Italiji, ki se v soboto začenja v Torinu. Danes so v soseščini predstavili etape na območju Furlanije-Julijske krajine, vključno s čezmejno, ki bo 23. maja povezala tudi Brda in obe Gorici.

Kolesarska karavana Gira bo 23. maja obiskala naše kraje. Foto: Pierluigi Bumbaca
Kolesarska karavana Gira bo 23. maja obiskala naše kraje. Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Giro velja za enega največjih dogodkov v Italiji, kjer močno presega športne okvire. Nenazadnje gre za tritedensko kolesarsko dirko z več kot stoletno tradicijo in poudarjenim promocijskim učinkom za kraje, ki jih obišče karavana Gira.

“Šport povezuje. Kolesarstvo je ta čas ena najbolj priljubljenih športnih panog v Sloveniji, pa tudi v Evropi. Zato je to idealna priložnost, da sporočimo tisto, kar največ lahko damo Evropi in svetu v našem somestju obeh Goric: sožitje, optimizem in ustvarjalnost,” je na današnji predstavitvi povedal novogoriški župan Klemen Miklavič. Od 8. do 30. maja bo na sporedu že 104. izvedba rožnate dirke, ki je prepoznavna po simbolu primata najboljšega kolesarja v karavani Gira.

Televizijska slika bo šla v skoraj 200 držav, tekmovalne utrinke s ceste in razglednico pokrajine pa bo lahko pospremilo okrog 900 milijonov gledalcev pred različnimi zasloni. V še vedno prisotnih koronskih okoliščinah je ta podatek tudi svojevrstna naložba v ponovni turistični zagon. “Giro je izjemna priložnost za promocijo našega teritorija, pa tudi za povečevanje obiska in pospeševanje prodaje lokalnih produktov,” je med drugim povedala Direktorica Zavoda za turizem, mladino, kulturo in šport Brda Tina Novak Samec.

Čezmejna etapa s startom v Gradežu in ciljem na Travniku v Gorici bo na sporedu v nedeljo 23. maja. Krožna trasa bo povezala slovenski in italijanski del Brd, ki bosta vložila kandidaturo za uvrstitev na seznam Unescove dediščine. Pred zaključkom etape oziroma vrnitvijo v Italijo pa se bo karavana zapeljala mimo Trga Evrope, ki simbolno povezuje obe Gorici.


Najbolj brano