Gabrijel Seljak: “Toliko jurčkov pa ne pomnimo”

V hotelu Sabotin so v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica na že 25. tradicionalni razstavi gob na ogled postavili kar 188 različnih vrst gob. Med posebnostmi izstopa 20-kilogramska črneča velezraščenka.

Na razstavi v Solkanu je na ogled kar 188 različnih vrst gob.
Na razstavi v Solkanu je na ogled kar 188 različnih vrst gob.  

SOLKAN > “Letos je leto jurčkov, ne pomnim jih toliko,” je na odprtju dejal Gabrijel Seljak, član Gobarskega društva Nova Gorica in eden redkih determinator-mentorjev v Sloveniji. Drevesa so se bila zaradi ekstremne suše prisiljena še tesneje povezati z glivami, zato je letina tako radodarna z jurčki, je razložil. V tej sezoni se gobarjem verjetno kar smeji od obilja, tudi najbolj aktivnim članom društva, ki so po gozdovih po Primorskem nabrali zavidljivo število primerkov. Na razstavi, ki bo odprta do jutri, jih je 188 različnih, predstavljeni so z opisi, poimenovanji in informacijami, ali so gobe (pogojno) užitne ali strupene, smrtno nevarne, zavarovane … Ob bolj običajnih so na razstavi tudi redkejše, denimo zavarovana jajčasta mušnica oziroma bela žardana, ki jo je najti predvsem na Primorskem, posebnosti so še zavarovani jelkov bradovec, smrtno strupena sijajna koprenka, ki je denimo na razstavi predstavljena prvič. Po teži največja je 20-kilogramska črneča velezraščenka, ki velja za užitno, ko je mlada, in ima veliko antioksidantov. “Užitnih gob je nekje med 400 do 500 vrst, res okusnih in uporabnih v kulinariki pa od 30 do 40 vrst,” je še pojasnil Seljak. Med njimi so tudi take, ki jih bodo v hotelu Sabotin pripravljali v okviru svoje jesenske ponudbe.

Novogoriški gobarji pa znova opozarjajo, da je treba biti pri nabiranju spoštljiv do narave ter se držati gobarskega bontona in veljavnih predpisov.


Najbolj brano