Film odpira nova obzorja

V Ajdovščini si bo kakovostno filmsko ponudbo na petih Dnevih filma do 18. oktobra ogledalo 3140 otrok in mladih. V soboto bo večer s Konijem Steinbacherjem in njegovimi animiranimi filmi.

  Do 18. oktobra si bo  projekcije  ogledalo  več kot 3000 otrok in 
mladih. Foto: Alenka Tratnik
Do 18. oktobra si bo projekcije ogledalo več kot 3000 otrok in mladih. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Projekt je kot Teden filma nastal v sodelovanju osnovnih šol in Zveze kulturnih društev Ajdovščina, ko sta se pred dvema letoma pridružili še Srednja šola Veno Pilon in Otroški vrtec Ajdovščina, pa se je razpotegnil v dneve filma.

Letos si bo projekcije ogledalo 220 predšolskih otrok, 2424 osnovnošolcev iz ajdovske in vipavske občine in 496 dijakov.

Organizatorji so iz nabora izbrali animirane filme, ki so že drugo leto glavna tema projekta Filmska osnovna šola. Najmlajši si lahko ogledajo projekcijo Lisička in druge zgodbe, učencem razredne stopnje ponujajo Sovo in miško, na predmetni stopnji pa Dečka in svet. Dijaki si bodo ogledali filma Družina in Razredni sovražnik ter se v živo pogovorili z režiserjem Rokom Bičkom in psihologom Maticem Muncem.

Na šolah bodo po besedah koordinatorke projekta, ravnateljice OŠ Dobravlje Mirjam Kalin dneve filma izkoristili za poglobljen pogovor o sporočilu predstav, dneve dejavnosti, kulturne dneve in medpredmetno povezovanje. “Učenci so se že navadili, da so to posebni dnevi. Filmska vzgoja je med učenci in med učitelji povečala zanimanje za uporabo tega medija pri pouku ali na dnevih dejavnosti, za dopolnitev vsebin ali kot delovni pripomoček,” pravi Kalinova. Ajdovski model je dobil številne pohvale doma in v tujini.

Dneve filma bosta v soboto dopolnila filmski večer in pogovor s Konijem Steinbacherjem, ki ju prirejata zavoda Fluvium 7 in Minno. Umetnik se bo predstavil z izborom filmov, z njim se bo pogovarjal Sergej Randjelović - Runjoe.


Najbolj brano