Eko praznik ponovno povezal eko osveščene

Po dveh letih covid premora je tolminski eko praznik včeraj ponovno pritegnil množico ljudi, ki so kupovali sadike, sir, mesne izdelke, najrazličnejše zdravilne rastlinice in iz njih izdelane blažilne maže ter eko vino. Ponovnega druženja so se veselili prodajalci in obiskovalci.

Nadja s kmetije na Kamnem ponuja slasten sir, sirotko, jogurte  in 
tudi mesnine. Foto: Neva Blazetič
Nadja s kmetije na Kamnem ponuja slasten sir, sirotko, jogurte in tudi mesnine. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Poslanstvo eko praznika pa od vsega začetka ostaja osveščanje in izobraževanje za trajnostno kmetovanje in lokalno prodajo. Prodajalci iz vse Slovenije in kupci, med katerimi je bilo veliko turistov, so soglašali, da bi moralo biti ekološko kmetovanje steber slovenskega kmetijstva ob upoštevanju realnih kmetijskih okoliščin. Predvsem pa so poudarili, da je samooskrba v današnjih časih prednostna naloga. Žal pri ekološkem kmetovanju razvojna pot ni gladko tlakovana. Soočajo se z zapleteno birokracijo, v današnjem času z dvigom cen krmil, že dolga leta pa s škodo, ki jo povzroča divjad.

Tudi tolminski sir je dražji

Glede na dvigovanje cen se je podražil tudi tolminski sir in to od dolgoletnih okoli 12 evrov na kar 15,5 evra na tržnici oziroma na 15 evrov na kmetiji. Odgovoren za razvoj podeželja na Posoškem razvojnem centru Peter Domevšček opozarja predvsem na škodo, ki jo na ekoloških kmetijah povzroča divjad.

“S tem se bomo morali soočiti tudi na virtualen način, namreč, da pašnike in njive zavarujemo s senzorji, ki ob vstopu živali sprožijo ustrezen glasovni signal. To je nujno, ker nočemo imeti pašnikov zamreženih. Veliko tega so že raziskali in zakaj ne bi izsledke uporabljali tudi na našem gorskem terenu.”


Najbolj brano