Državni zbor zagotovil denar za nov vodni vir v Anhovem

Poslanci so s sprejemom dopolnil k državnima proračunoma za prihodnji dve leti zagotovili 1,2 milijona evrov za ureditev novega vodnega vira v Anhovem in še 1,6 milijona za ureditev oskrbe z vodo v občini Kanal ob Soči. Nevladniki in županja Tina Gerbec so zelo zadovoljni. Gerbčeva napoveduje, da jih bo povabila v gradbeni odbor.

Voda, ki teče iz pip v Anhovem, ni primerna za pitje, so v 
proračunski razpravi, ki je v DZ potekala od torka, opozarjali 
avtorji obeh dopolnil, poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Foto: Leo Caharija
Voda, ki teče iz pip v Anhovem, ni primerna za pitje, so v proračunski razpravi, ki je v DZ potekala od torka, opozarjali avtorji obeh dopolnil, poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V proračunu za leto 2022 so poslanci, kar 86 jih je bilo za in le dva proti, za nov vir pitne vode za 1100 prebivalcev Anhovega zagotovili 500.000, v proračunu za leto 2023 pa 700.000 evrov. K sprejemu dopolnil so jih glasno pozivali predvsem predstavniki civilnodružbenih gibanj. Med njimi tudi CI Danes!, ki jo vodi Miha Stegel.

Stegel: zdaj ni več izgovorov

“Veseli nas, da je država pristopila k reševanju težave, ki izvira še iz časa državnega lastništva Salonita,” je izid glasovanja komentiral Stegel. “Z Inštitutom 8. marec smo si prizadevali za čim širšo podporo. Zahvaljujemo se poslankam in poslancem ter ministru Andreju Vizjaku, ki je v nov vodni vir ves čas verjel. Zdaj ni izgovorov, da se uresničevanje projekta ne bi začelo takoj, in upam, da bodo birokratske ovire tako na ravni občin kot države premagane hitro in uspešno,” si obeta.

Na vprašanje, ali civilne pobude v Sloveniji postajajo sila, s katero je treba vse bolj računati, odgovarja: “Pobude nastajajo zaradi stiske ljudi in naloga politike je, da te stiske rešuje.”

Županja ponuja sodelovanje

“Izredno smo veseli in se zahvaljujemo prav vsem, ki so kakorkoli pripomogli,” se je odzvala županja Tina Gerbec, ki smo jo poklicali ravno med sejo, na kateri so v občinski proračun uvrstili denar za vodovod mimo Salonitove industrijske cone, za projektno dokumentacijo za projekt Mrzlek in za vodovoda Ilovica in Koprivišče, s katerima bodo uredili oskrbo za ljudi, ki živijo v razpršenih naseljih v hribovitih predelih občine in niso priključeni na vodovodno omrežje, za svojo oskrbo pa uporabljajo kapnico ali manjša vodna zajetja. “Ta tema je v zadnjem času zelo aktualna, civilna družba je bila zelo aktivna, tudi preko naših svetnikov smo dali pobudo poslanskim skupinam, naj amandmaja podprejo,” je ocenila razlog, da se je gladko izšlo. Ob podatku, da so podporo dali praktično vsi poslanci, pa se je le nasmehnila: “Tudi čudeži se dogajajo.”

Ker ima občina za vodovoda Ilovica in Koprivišče že pravnomočno gradbeno dovoljenje in zdaj zagotovljen še denar države, ocenjuje, da bi prvo fazo lahko začeli relativno hitro v prihodnjem letu. “Tudi za gradnjo obvoda zunaj industrijske cone smo tik pred vložitvijo gradbenega dovoljenja, 500.000 evrov pa imamo v proračunu za leto 2022,” je povedala. Upa, da bo hitro stekel tudi projekt Mrzlek.

V občini so v zadnjem času zaradi vodooskrbe med društvi in nevladniki ter večino občinske politike padale težke besede, zdaj pa županja ponuja roko. Prav včeraj je na občinskem svetu predlagala oblikovanje gradbenega odbora za projekt Mrzlek, vanj pa povabila tudi predstavnike Liste za zdravje in kakovost bivanja, društva Eko Anhovo, KS Deskle-Anhovo in CI Danes!. Kot je dejala, “da končno presežemo nesoglasja, začnemo sodelovati in naredimo nekaj dobrega za občane”.


Najbolj brano