Družini iz Podkraja je izrekla sožalje

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes s sodelavci v Ajdovščini sprejela 15 občanov, ki so se obrnili po pomoč na urad. V Podkraju pa se je udeležila žalne slovesnosti, ki je sledila sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru pokojnega Branka Štefančiča in njegovim svojcem izrekla sožalje ter se jim v imenu države opravičila.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer z namestnikom 
Ivanom Šelihom (levo) in zastopnikom svojcev pokojnega Štefančiča Ljubom Mohoričem.   Foto: Alenka Tratnik
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer z namestnikom Ivanom Šelihom (levo) in zastopnikom svojcev pokojnega Štefančiča Ljubom Mohoričem.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Vlasta Nussdorfer je z namestnikom Ivanom Šelihom ter sodelavci prisluhnila ljudem, ki se, nekateri že leta in desetletja, soočajo z najrazličnejšimi problemi. “Ljudje imajo podobne težave kot drugje, vsaka predstavlja žalostno zgodbo. Socialne stiske, izguba službe, mobing, predolgi sodni postopki, težave oseb s posebnimi potrebami, predvsem pa problem, da ljudje tega, kar dobijo od državnih organov, pogosto ne razumejo, ne zmorejo prebrati, tako kot je treba, in ne vedo, kam po pomoč,” je povedala Nussdorferjeva. Seznanila se je tudi s problemom azbestnih kritin v eni od vasi in problem, skupaj s pobudo za vzpostavitev brezplačne pravne pomoči na občini, predstavila županu Tadeju Beočaninu.

Obisk Ajdovščine ni bil naključen. Danes je začela veljati sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v primeru smrti Branka Štefančiča iz Podkraja razsodilo, da je Slovenija kršila drugi člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki ureja pravico do življenja. “Ugotovilo je, da ni bila opravljena učinkovita preiskava, ki bi odgovorila na odprta vprašanja, tako o uporabi sile kot tudi zagotovitve potrebne zdravstvene pomoči,” je pojasnil Šelih. Ljubo Mohorič, ki je v imenu sorodnikov pokojnega varuhinjo povabil na žalno slovesnost, je bil obiska vesel še bolj kot pravne zmage. “To je v desetih letih trpljenja edina svetla točka in veliko zadoščenje sorodnikom.”


Najbolj brano