Cilj je nova žičnica v zimski sezoni 2020/2021

Do konca leta bo francoska družba Stem International pripravila osnutke dveh projektov za novogradnjo hitrejše gondolske žičnice, ki bo kljubovala vetru. Tudi na italijanski strani Kanina pripravljajo več razvojnih projektov. Sestavili jih bodo v skupen dokument, s katerim bodo ob zaključevanju aktualne finančne perspektive iskali denar v posebnih skladih EU za spodbujanje razvoja čezmejnih regij.

Kanin je povezal župane z obeh strani meje v skupnem razvoju.
Kanin je povezal župane z obeh strani meje v skupnem razvoju. 

BOVEC > Župani občin pod Kaninom so se dogovorili za sodelovanje pri naložbah v razvoj čezmejne regije. “Pripravljamo načrte za celovito prenovo kaninskega smučišča na slovenski strani, veliko načrtov imajo tudi na italijanski strani. Osnutka za dve varianti nove gondolske žičnice bosta pripravljena in predstavljena 25. decembra, nato bomo odprli širšo obravnavo in skupne načrte predstavili v Bruslju. Gremo v naložbo, pri čemer nas podpira tudi država, saj vsi vemo, da bi v nasprotnem primeru morali Kanin, v katerega smo vložili šest milijonov evrov, čez pet let zapreti,” je v četrtek povedal bovški župan Valter Mlekuž, ki je gostil, kot ocenjuje, zgodovinski sestanek. Prvič so se v Bovcu sestali odgovorni za razvoj kaninskega obmejnega območja, poleg bovškega župana še predstavniki italijanske strani - župani občine Kluže Fabrizio Fuccaro, občine Rezija Sergio Chinese, občine Trbiž Renzo Zanette in, kar je za podporo sodelovanju nadvse pomembno, podpredsednik Sveta regije Furlanije Julijske krajine (FJK) Stefano Mazzolini.

Namen srečanja je bila seznanitev z aktivnostmi glede gradnje novih žičniških naprav na slovenski strani Kanina in načrtovanje skupne priprave čezmejnih projektov za povezavo smučišč Kanin - Sella Nevea. V skladu z novimi dogovori bodo razvojne projekte širili na smučišče Višarje, načrtujejo ponoven zagon smučišča Rabelj, predor med Logom pod Mangrtom in Rabljem ter urejanje učnih visokogorskih poti in kolesarskih povezav proti Reziji in še marsikaj drugega.

Stem dela s polno paro

Na javnem razpisu izbrano francosko podjetje Stem International s polno paro pripravlja kaninski projekt. “Delamo celovito za turistični in siceršnji razvoj na hribu in pod njim. Gre za interaktivni, globalni pristop. Kanin ima velike potenciale za celoletni turizem, naložba bi okvirno dosegala približno 50 milijonov evrov, kar bi vključevalo tudi prenovo vseh sedežnic,” ocenjuje direktor Stem Internationala Vincent Tassart. Kot pravi direktor Sončnega Kanina Marijan Skornišek, gredo pogovori v smeri gradnje žičnice z eno vmesno postajo, ki bi na uro prepeljala trikrat več potnikov kot zdaj oziroma 1500: “Kanin je res posebnež med smučišči, toda obstajajo tehnične rešitve za ekstremne razmere z vetrom vred. V letošnji sezoni smo zaradi vetra izgubili skoraj polovico obratovalnih dni. Tako ne gre.”

Dodatno smučišče v Selli Nevei

Obsežne načrte imajo tudi na severni strani Kanina v Selli Nevei. “Načrtujemo novo, 4,5 kilometra dolgo progo Golovec, ki bo ustrezala za tekme svetovnega pokala in progo Montasio. Naložbo ocenjujemo na 20 do 30 milijonov evrov,” napoveduje Fuccaro. Mazzolini pa je izpostavil pripravljenost Furlanije Julijske krajine za razvojne pogovore s sosednjimi državami Slovenijo in tudi Avstrijo: “Veliko let je bila tišina, čezmejnih projektov ni bilo. Zdaj smo se povezali za skupen razvoj in promocijo čezmejnega območja.”

Kot pravi državni poslanec Danijel Krivec, je pravi čas za skupno zgodbo in nastop: “Skupni nabor projektov bomo v Bruslju predstavili pred iztekom mandata zdajšnjega evropskega parlamenta. Oporo bomo iskali v evropskih poslancih iz Slovenije in Italije. Bruselj ima sklade, ki podpirajo čezmejno gospodarsko sodelovanje. Gremo neposredno do teh skladov, ker je v tem primeru manj birokracije, kot pri klasičnem kandidiranju prek države. Vemo, kako se te poti odpirajo. Pričakujemo približno 50 odstotkov nepovratnega denarja in ugodno dolgoročno posojilo.”


Komentar novinarja

Neva Blazetič

Kanin gre v Bruselj

Kanin in občine pod njim imajo vse možnosti in jasno začrtano pot, da bi postali zgled in ena bolj prodornih regij čezmejnega razvojnega sodelovanja v duhu povezane Evrope. Ekonomska nuja in želja po oblikovanju skupne turistične destinacije z atraktivnimi smučišči in poletno ponudbo sta akterje razvoja posedli za skupno mizo. Občine Bovec, Trbiž, Kluže in Rezija snujejo razvojne projekte, ki poleg nadgradnje smučišč vključujejo visokogorske pešpoti in kolesarske povezave, celo predor je ...

Preberi več

Najbolj brano