Čil in aktiven 99-letnik

V ponedeljek je v Črničah praznoval 99. rojstni dan dolgoletni črniški župnik, monsinjor Aleksander Lestan. Ob tej priložnosti sta mu čestitala tudi ajdovski župan Tadej Beočanin in podžupan Alojzij Klemenčič. Monsinjorju sta za 45 let zavzetega duhovnega delovanja v župniji Črniče izročila jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina.

Župan Beočanin, Aleksander Lestan, podžupan Klemenčič in 
župnik Rafko Klemenčič (z leve)
Župan Beočanin, Aleksander Lestan, podžupan Klemenčič in župnik Rafko Klemenčič (z leve) 

ČRNIČE > Aleksander Lestan izvira iz Mirna pri Gorici, rojen pa je bil v Rečici ob Savinji, saj so njegovo družino ob koncu 1. svetovne vojne pregnali iz Mirna. Po vrnitvi je v Mirnu obiskoval ljudsko šolo in že kot otrok si je želel postati duhovnik. Po končanih petih letih šole in petih letih gimnazije v Torinu ter treh letih liceja se je odločil za bogoslovje na Teološki fakulteti v Gorici. V duhovnika je bil posvečen leta 1942 in prvo službo nastopil v Idriji, kjer je ostal do konca vojne.

Zatem je osem let služboval v Velikih Žabljah, nato v Prvačini. Leta 1973 je pri 54. letih prišel za župnika v Črniče, kjer je bil pri 60. letih upokojen, vendar, kot pravijo domačini, nikoli ni bil zares v pokoju. Posebno pozornost je posvečal obnovi kulturne in sakralne dediščine, aktiven je bil v krajevni skupnosti. Leta 2010 je prejel naziv monsinjor. Aleksander Lestan pri častitljivih 99 letih še vedno mašuje, vozi avto in pošilja elektronsko pošto, obiska in priznanja pa se je razveselil.


Najbolj brano