Čez leto dni po spletu kot bi mignil

Podjetje Rune Enia je v občini Brda začelo z zemeljskimi gradbenimi deli za omrežje RUNE, ki bo prebivalcem Brd in dela občine Kanal ob Soči omogočilo boljšo povezavo z internetom.

Podjetje Rune Enia je v občini Brda začelo z zemeljskimi gradbenimi deli za omrežje RUNE. Foto: Leo Caharija
Podjetje Rune Enia je v občini Brda začelo z zemeljskimi gradbenimi deli za omrežje RUNE. Foto: Leo Caharija

BRDA, KANAL > Delavci so v Vrhovljah pri Kojskem postavili vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov, v bližini Višnjevika pa so začeli zemeljska gradbena deli za omrežje. V Brdih bodo primarni vod speljali v tri smeri, pripeljali pa ga bodo v bolj ali manj vse vasi, z nekaj manjšimi izjemami, kjer bo območje pokrila država z denarjem EU. V kanalski občini bodo optiko najprej dobili v Desklah, Ložicah in Plavah. Zgrajeno bo predvidoma v letu dni in bo bistveno izboljšalo dostop do medmrežja. Omogočalo bo hitrosti prenosa do deset gigabitov na sekundo, uporabniki pa bodo prosto izbirali ponudnika storitev.

Briški župan Franc Mužič je zadovoljen, da se je po dobrem desetletju na tem področju premaknilo: “Internet v Brdih že deluje, ampak bolj počasi. Obstajajo tudi sive lise, a s tem projektom računam, da bodo Brda stoodstotno pokrita, predvsem pa da bo internet bolj učinkovit. Pri poslovanju, izobraževanju in čem drugem rabimo resnično sodoben in hiter internet.” Tudi kanalska županja Tina Gerbec se strinja, da se bodo zadeve zelo izboljšale. “Pri tem vidimo zelo veliko priložnosti in dodatno storitev za naše občane, pa tudi za podjetja in nadaljnji razvoj. Predvsem v zadnjih časih, zaradi novega virusa, se je pokazalo, kako pomembno je, da imamo zmogljive internetne povezave in projekt RUNE bo to omogočil,” je dejala. Da je epidemija le še potrdila, kako zelo pomembne so dobre in hitre povezave, je prepričan tudi direktor podjetja RUNE Enia Goran Živec.

“Digitalna avtocesta” tudi drugod

Podjetje Rune Enia bo optično omrežje gradilo tudi drugod po Primorskem. Vozlišča, iz katerih bodo razpredli omrežje, bodo zgradili še v Dekanih, Batujah ali Vrtovinu, v Tolminu, ki bo oskrboval severni del občine Kanal, med Kobaridom in Bovcem in najverjetneje v Godoviču oziroma njegovi okolici.


Najbolj brano