Če se odločijo za študij, jim ne bo treba vračati denarja

Občina Ajdovščina bo za prihodnje šolsko leto razpisala po dve štipendiji za srednješolska programa strojni tehnik in elektrotehnik. Razpis bo septembra, občinski svet pa je nedavno spremenil pogoje. Štipendisti bodo lahko brez zadrege nadaljevali izobraževanje na višjem nivoju v isti smeri, za katero so prejemali štipendijo za lokalno pomembne ali deficitarne poklice.

Občina poskuša s štipendijami spodbuditi mlade k  šolanju  za 
lokalno pomembne in deficitarne poklice. Foto: Alenka Tratnik
Občina poskuša s štipendijami spodbuditi mlade k šolanju za lokalno pomembne in deficitarne poklice. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Občina Ajdovščina je v letu 2015 uvedla štipendije za lokalno pomembne ali deficitarne poklice, občinske štipendije ter nagrade za izjemne dosežke in uspehe dijakov in študentov na področju znanosti, kulture ali umetnosti ter uspehe na področju izobraževanja. S prvimi je želela spodbuditi mlade k šolanju za poklice, ki jih domače gospodarstvo trenutno najbolj potrebuje, in jim tudi tako olajšati pot do zaposlitve. Doslej je med drugim razpisala štipendije za poklice logopeda, zdravnika, zobozdravnika, inženirje strojništva, elektrotehnike in računalništva, strojnega tehnika in elektrotehnika.

A prav velikega navala ni bilo, še posebej ne med tistimi dijaki, ki so se vpisali na srednje strokovne šole. “Od leta 2015 smo razpisali enajst in podelili pet štipendij. Kar nekaj prosilcev je odstopilo od prijave, ker se niso strinjali z razpisnim pogojem, po katerem se morajo v roku treh mesecev po zaključku šolanja zaposliti v občini, če seveda obstaja zaposlitev, in sicer najmanj za čas prejemanja štipendije. En dijak pa je iz istega razloga moral vrniti štipendijo,” je pojasnila vodja oddelka za družbene dejavnosti Katarina Ambrožič.

Katarina Ambrožič

vodja oddelka za družbene zadeve

“Zavedamo se, da se mladi ob vstopu v srednjo šolo še ne morejo odločiti, ali bodo šolanje končali v srednji šoli ali ga bodo nadaljevali s študijem.”

Na občini so se zato odločili za spremembo pravilnika. “Zavedamo se, da se mladi ob vstopu v srednjo šolo še ne morejo odločiti, ali bodo šolanje končali v srednji šoli ali ga bodo nadaljevali s študijem. S to spremembo jim obveznost vračanja štipendije odložimo za čas študija, če tega nadaljujejo v isti smeri. Še vedno velja, da se morajo v treh mesecih po končanem šolanju zaposliti v ajdovski občini. Če tu ne dobijo službe, obveznost vračanja štipendije odpade,” je še pojasnila Katarina Ambrožič. Kot meni, doslej niso imeli nobene pripombe glede višine zneska. Ta za dijaka znaša nekaj manj kot sto evrov na mesec, za študenta pa približno 200 evrov.

Podlaga za izbor poklicev je analiza potreb gospodarstva v občini, ki jo je v letu 2016 pripravila Ljudska univerza Ajdovščina.

Po zbranih podatkih ajdovsko gospodarstvo trenutno potrebuje, in tako bo še nekaj let, predvsem strojne tehnike, elektrotehnike, orodjarje, avtomehanike, voznike, zidarje, prodajalce, natakarje, kuharje, peke.

Odbora za družbene dejavnosti in za gospodarstvo sta spomladi za lokalno pomembna oziroma deficitarna poklica, ki ju bo občina podprla v prihodnjem šolskem letu, izbrala poklic strojnega tehnika in elektrotehnika.


Najbolj brano