Čaka jih 31 dni dolgih obvozov

V ponedeljek 29. julija bo Direkcija RS za ceste do 1. septembra za potrebe gradnje pilotov za bodočo galerijo v Zali za ves promet zaprla glavno cesto v Idrijo. Za osebne avtomobile bodo obvozi omogočeni čez hribovske vasi, za težja vozila pa čez Novo Gorico, Žiri in Sovodenj.

Od ponedeljka 29. julija do 1. septembra bo glavna cesta v Idrijo 
zaprta za ves promet. Foto: Saša Dragoš
Od ponedeljka 29. julija do 1. septembra bo glavna cesta v Idrijo zaprta za ves promet. Foto: Saša Dragoš

ZALA > “Z deli smo v malenkostni prednosti” so nam v četrtek na gradbišču v Zali, na glavni cesti v Idrijo, zagotovili gradbinci. Od maja pod največjo previsno skalo, ob polovični zapori ceste in izmeničnem prometu, pripravljajo gradnjo pilotov za varovalno galerijo. Za njihovo gradnjo bodo v ponedeljek 29. julija cesto zaprli za ves promet. Prednost pri delih obeta, da bodo pilote do napovedanega 1. septembra tudi resnično zgradili.

Tedaj naj bi v Idrijo ponovno sprostili izmenični promet po glavni cesti. Z deli bodo nadaljevali vse do zime. Galerijo bodo na pilote namestili prihodnje leto. Tudi za to bo potrebnih nekaj popolnih, a krajših zapor ceste.

Za osebna vozila bodo v času zapore na voljo isti obvozi čez idrijske hribovske vasi kot lani. Osrednji obvoz, tudi za vozila na nujni vožnji, bo tekel iz Idrije čez vasi Gore, Dole in Medvedje Brdo v Godovič. Z izgradnjo nekaj novih opornih zidov do vasi Gore so od lanske zapore odpravili nekaj najbolj nevarnih točk na tej cesti. Nedotaknjeni pa so ostali preozki odseki iz Medvedovega Brda čez Veharše v Godovič.

Drugi večji obvoz proti Goriški bo potekal po cesti v Idrijsko Belo in od tu v Zadlog na Črnovrški planoti. Ker so celoten, lani še makadamski odsek cestišča, asfaltirali in razširili, ta obeta bolj varno vožnjo.

Težja vozila čakajo isti obvozi kot lani, dolgi do 200 kilometrov čez Novo Gorico. Slednji - iz Idrije čez Tolmin v Novo Gorico, Postojno in Logatec, bo obvezen za vsa vozila nad 7,5 tonami skupne mase. Izmenično bodo dve uri na dan najtežja vozila, tudi vlačilce, spuščali še iz Želina, prek Cerknega na Sovodenj. V tej smeri med 16. in 18. uro. V obratni smeri pa med 10. in 12. uro. V obeh terminih bo promet po tej cesti prepovedan za vsa ostala vozila. Vozila do 7,5 ton čaka krajši obvoz iz Idrije na Marof, čez Žiri v Logatec.

Direkcija vse voznike prosi, naj v tem času spremljajo informacije o stanju na cestah v okviru Prometno informacijskega centra za državne ceste na telefonu 1970 oziroma na spletni strani www.promet.si.


Najbolj brano