Borili so se za domovino

V Pomniku miru na Cerju bodo danes ob 18. uri odprli razstavo Borili so se za domovino: naša mejnika 1918 in 1991, ki skozi dve pomembni letnici 20. stoletja prikazuje boj za samostojno državo. Slavnostni govornik bo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Razstava bo na ogled do konca februarja.

V Pomniku miru na Cerju bodo danes odprli razstavo  Borili so se za 
domovino: naša mejnika 1918 in 1991.  Foto: Alenka Ožbot
V Pomniku miru na Cerju bodo danes odprli razstavo Borili so se za domovino: naša mejnika 1918 in 1991.  Foto: Alenka Ožbot

CERJE > Razstava je razdeljena v dva vsebinska sklopa, in sicer General Rudolf Maister in boji za slovensko severno mejo 1918-1919 ter Vojna za Slovenijo 1991. Obiskovalcem bosta na ogled v tretjem in četrtem nadstropju pomnika. V prvem sklopu bodo na približno 20 panojih predstavljeni dogodki na Slovenskem med in v prvih letih po prvi svetovni ali “veliki vojni”. Ta del razstave je razdeljen v tri tematske sklope: vojaštvo na Slovenskem pred in med prvo svetovno vojno, življenjska pot generala Rudolfa Maistra, ki je s svojimi dejanji ena najpomembnejših osebnosti slovenske zgodovine, ter obdobje bojev za slovensko severno mejo od konca oktobra 1918 do plebiscita na Koroškem 10. oktobra 1920.

V drugem delu razstave je poudarek na vojni za Slovenijo leta 1991. Na 36 panojih so predstavljene značilnosti na obrambnem področju (organiziranost Teritorialne obrambe ob začetku vojne za Slovenijo 1991: sedem pokrajinskih štabov in 26 območnih štabov) in nato najpomembnejši oboroženi spopadi med vojno po posameznih pokrajinah. Postavitev temelji na fotografsko-dokumentarnem in dokumentarnem filmskem gradivu in je obogatena s spremljajočim pojasnjevalnim besedilom.


Najbolj brano