Bo družina Svetlik prodala delnice H&R?

Lani objavljena namera za prevzem delniške družbe H&R, 88-odstotne lastnice Hidria Holdinga, ki ima v lasti 81,47 odstotka družbe Hidria s približno 2000 zaposlenimi, je najavila večje lastniške spremembe v korporaciji. Za v sredo objavljeno namero za prevzem vseh delnic H&R pa že stoji konzorcij z 52 odstotki lastništva družbe. Edino vprašanje je, ali se bo družina Svetlik odločila za prodajo svojih 39 odstotkov delnic.

Hidria želi v celoti  prevzeti družbo H&R. Foto: STA
Hidria želi v celoti prevzeti družbo H&R. Foto: STA

SPODNJA IDRIJA > Na začetku minulega leta je bila objava namere za prevzem H&R, preko Hidria Holdinga večinske lastnice družbe Hidria s strani dolgoletnih vodilnih v korporaciji - Iztoka Seljaka in Dušana Lapajneta - presenečenje. Ker je odmevno naznanila lastniške spremembe v prid konsolidaciji in lažje obvladljivemu razvoju velike korporacije s 14 družbami na treh celinah, je bila objava namere za prevzem minulo sredo manjše presenečenje. Za njo že stoji konzorcij z 52-odstotnim lastništvom H&R in z njim partner Alex Luckmann, ki naj bi pomagal odkupiti preostale delnice.

Luckmann proti Svetliku

Alex Luckmann, čeprav po lanski Managarjevi lestvici 50. najbogatejši Slovenec, je v Sloveniji precej, v Spodnji Idriji pa povsem neznano ime. Član upravnega odbora H&R in direktor Hidria Holdinga Iztok Seljak zagotavlja, da gre za izkušenega poslovneža v avtomobilski industriji in strateškega partnerja. Splet ga v vsega nekaj zadetkih omenja le kot predstavnika dedičev po pisatelju Ivanu Tavčarju in direktorja ter solastnika nekdanje škofjeloške družbe za tehnični tekstil - Filc. Z njegovo prodajo Nemcem so štirje solastniki lani iztržili 212 milijonov evrov in se zavihteli med najbogatejše Slovence.

39 odstotkov delnic družbe H&R ima v lasti družina Svetlik

Na drugi strani Edvarda Svetlika, očeta korporacije Hidria in z družino 39-odstotnega lastnika H&R, Google “opisuje” z več kot tisoč zadetki. Med drugim z ženo Ivi kot 59. najbogatejšega Slovenca, sicer pa v zadnjih letih predvsem kot vinarja v Vipavski dolini in redkeje kot predsednika nadzornikov H&R, torej v vlogi edine funkcije, ki jo je še ohranil v Hidrii.

Mladi ekonomist Svetlik je s cerkljanske Ete v sedemdesetih letih prišel na čelo tozda Iskre v Spodnjo Idrijo. Najprej ga je izvil iz matičnega podjetja in leta 1989 s korporacijo Hidria krenil v svet. Kakopak z vodilno skupino menedžerjev, ki so najglasneje odmevali ob lastninjenju v devetdesetih letih, ko so po sicer nekaj sto malih delničarjih postali večinski lastniki družbe, z največjim deležem prav Svetlik. Vsi (z izjemo enega) so lastniki ostali do danes. Navkljub temu da je korporacija po hitri rasti, prevzemanju in ustanavljanju družb doma in po svetu in vseskozi odmevnemu razvoju inovativnih produktov za avtomobilsko industrijo na začetku minulega desetletja padla v resno krizo. Po odprodaji dela družb in premoženja ji po finančnem prestrukturiranju dolgov z bankami leta 2015, ob dobrih 200 milijonih evrov letnih prihodkov, za odplačilo ostaja še okrog sto milijonov evrov dolgov.

Vsi večji lastniki od 37 preostalih v konzorciju

S krizo so potihnili hromeči spori z drugo idrijsko korporacijo Kolektor. Pač pa je začelo pokati znotraj Hidrie. Potem ko so že banke zahtevale, da korporacija z vodilnih mest umakne Svetlikovo hčer Urško, se to ni zgodilo. Prav z njo in nikoli spornim sinom Gašperjem (eden od štirih direktorjev Hidrie in ob Seljaku na čelu Hidria Holdinga) je povezana lanska namera Iztoka Seljaka in vodilnega med štirimi direktorji Hidrie Dušana Lapajneta za prevzem krovne delniške družbe H&R. Seljak je tedaj pojasnil, da je zaznal kršitve zakonodaje pri njunem pridobivanju lastnih delnic H&R po deset evrov in to potrdil s pravnim mnenjem. Brat in sestra Svetlik sta nelegalno početje zanikala, objavljiteljema namere očitala, da sta tudi sama kupovala delnice po tako nizki ceni in oporekala legitimnost pravni oceni.

Seljak in Lapajne, ki sta sicer odkupila del delnic, sta lani od prevzema odstopila. Ta bi bil mogoč le, če bi s svojim skoraj četrtinskim lastniškim deležem pristopila zakonca Andra (pred upokojitvijo vsa leta vodilna v Hidrii) in Alojz Rejc, a lani nista.

Medtem se je dogajalo. Seljak in Lapajne, ki sta imela konec leta 2018 v lasti 18,34 odstotka H&R, imata sedaj, ob objavi prevzemne namere, v družbi 25,21-odstotni delež. K pogumnemu razvojnemu načrtu, utemeljenemu z množico inovativnih rešitev oziroma v konzorcij je ob ključnih solastnikih - zakoncih Rejc - pristopilo še enajst notranjih lastnikov s skupnim 52-odstotnim lastništvom H&R. S prevzemno namero so preostale lastnike povabili k prodaji zato, “da v sodelovanju odgovorno zagotovimo dolgoročen in uspešen razvoj Hidrie v dobro zaposlenih in vseh drugih partnerjev.”

Uspeh prevzemne ponudbe je odvisen predvsem od odločitve družine Svetlik, ki ima v lasti 39-odstotni delež oziroma približno 400.000 delnic H&R. Odkupna cena bo znana z objavo prevzemne ponudbe. Knjigovodska vrednost delnice je konec leta 2018 znašala 44 evrov, Seljak in Lapajne sta lani ponudila 34 evrov za delnico.


Najbolj brano