Aktivni na tleh, v zraku in tam vmes

Alpinistični odsek in Planinsko društvo Ajdovščina sta minuli konec tedna v Ajdovščini prvič organizirala festival Zunaj, gorniško druženje ob filmih in knjigah. Tridnevno dogajanje so krojili zanimivi pogovori z gosti, ki so odstirali poglede na svoje dejavnosti “tam zunaj”, soboto pa so popestrili z različnimi športnimi aktivnostmi.

Sobotno druženje so popestrili  z vodeno kolesarsko turo. Foto: Simon Ušaj
Sobotno druženje so popestrili z vodeno kolesarsko turo. Foto: Simon Ušaj

AJDOVŠČINA > Ideja, da bi prireditev z gorniškim duhom pripeljali tudi v Vipavsko dolino, je med tukajšnjimi alpinisti, gorniki in planinci tlela že več let, je povedal vodja festivala Zunaj Simon Ušaj iz Alpinističnega odseka Ajdovščina.

Od zgodb do številnih dejavnosti

“Gorništvo je povezano s številnimi zgodbami, opisanimi v knjigah, filmih in na fotografijah, ki smo jih želeli deliti tudi s širšo javnostjo. Hkrati smo želeli predstaviti tudi najrazličnejše dejavnosti, ki jih je mogoče početi v naravi. Za to imamo odlične priložnosti tudi v Vipavski dolini. Festival želimo v prihodnje še nadgraditi in želimo si, da bi čim več ljudi prepoznalo njegovo dodano vrednost,” je povedal.

Simon Ušaj

Alpinistični odsek Ajdovščina

“Želeli smo predstaviti najrazličnejše dejavnosti, ki jih je mogoče početi v naravi. Za to imamo odlične priložnosti tudi v Vipavski dolini.”

Tridnevno druženje ob filmih in knjigah z gorniško tematiko so popestrili pogovori z zanimivimi gosti, Bogdanom Biščakom in Igorjem Škamperletom, ki sta v pogovoru z Ivano Slamič ob predstavitvi svojih knjig Igra in biseri (Biščak) in Sneg na zlati veji (Škamperle) odstirala spomine na prehojeno alpinistično pot ter razkrivala osebni pogled na življenje in lepoto poti “na robu”. Na petkov, ženskam v gorah in stenah namenjenim večerom, so v goste povabili alpinistko Marijo Jeglič, v soboto pa zmajarja in padalca Matjaža Klemenčiča.

Festival so pospremili tudi s sobotnimi športnimi aktivnostmi ter fotografskim natečajem. Žirija je med več kot 80 prispelimi fotografijami za najboljšo izbrala fotografijo Srd narave Miljka Lesjaka. Zmagovalna fotografija je z ostalimi finalistkami na ogled na panojih ob pešpoti skozi grajski vrt. Pri organizaciji festivala je “svojim” alpinistom pomagalo Planinsko društvo Ajdovščina. “Izjemno ponosni smo na te naše fante in dekleta, saj so organizirali izjemen dogodek, pomemben za celo občino, ki je vse bolj prepoznavna po ponudbi aktivnega turizma,” je povedal predsednik ajdovskega planinskega društva Cvetko Ušaj.


Najbolj brano