Tudi v Novi Gorici so zgradili svoj Kremelj

Kot je dobro znano, je pred 70 leti zasnovano središče severne Primorske povsem na začetku poleg šestih stanovanjskih blokov dobilo tudi upravno stavbo, današnjo mestno hišo. Najbrž pa ni tako znano, da je med prvimi zgradbami v mestu tista, ki je bila namenjena nekdanjim družbenopolitičnim organizacijam na lokalni ravni in se je je prijelo ime Kremelj. Črno - beli posnetek stavbe je nastal leta 1957.

Šest desetletji kasneje take fotografije ni mogoče narediti, “rdečo hišo” so zakrila drevesa. Še vedno pa služi svojemu prvotnemu namenu, le da današnji stanovalci zagovarjajo različne svetovne nazore. V Kremlju imajo namreč sedeže registrirani lokalni odbori več strank, kot so SD, SLS, SDS in Desus, kakor tudi družbenih organizacij, kot so zveza svobodnih sindikatov, zveza borcev za vrednote NOB in veteranska združenja.

Tudi današnja posredovalnica dela M servis, ki ima tam prostore, je izšla iz omenjenih nekdanjih organizacij. Niso pa številna podjetja, ki so danes “prijavljena” v tej hiši oziroma na Kidričevi 9. Po imeniku sodeč jih je mnogo več, kot je v poslopju vrat. AS


Najbolj brano