Stadion je dal zagon športu

Odprtje stadiona je bil množični dogodek, ki je ostal vsem v spominu. Pisalo se je leto 1962, ko je mesto še raslo. Stadion je bil nato v 55 letih prizorišče številnih uspehov novogoriškega športa.

Ko so odprli stadion, je bil še ves severni del mesta proti Solkanu prazen. Desetletje  
kasneje je  zraslo več blokov na Ledinah in kasneje Cankarjevi ulici.
Ko so odprli stadion, je bil še ves severni del mesta proti Solkanu prazen. Desetletje kasneje je zraslo več blokov na Ledinah in kasneje Cankarjevi ulici. 

“Precej pred pričetkom festivala telesne kulture so se pričeli zbirati gledavci na novem stadionu v Novi Gorici - ko je prireditev dosegla višek, jo je spremljalo okrog 20 tisoč ljudi. Telovadni nastop in odlična organizacija sta zadovoljila slehernega med tisoči. Tudi morebitni črnogledi so po končani prireditvi izražali ocene, polne superlativov. Razpoloženje gledavcev je raslo od točke do točke. Vsak, še tako razvajen okus je našel vse, kar je pričakoval. Mladost in svežina, ki sta izžarevala iz 5000 nastopajočih, sta brez posebno poudarjenih prehodov prešli na gladavce, ki niso štedili s priznanji nastopajočih,” so Primorske novice 30. maja 1962 opisale odprtje stadiona, ki se je zgodil tri dni pred tem na festivalu telesne kulture za dan mladosti. Stadion je bil ogromna pridobitev za nastajajoče mesto, saj je bil šport v vzponu, objektov zanj pa malo. Pa še ti so bili zgrajeni udarniško. Mladi brigadirji so se tudi pri gradnji stadiona izkazali, za kar so prejeli drugo nagrado na republiškem tekmovanju.

Pred stadionom je bila leta 1965 zgrajena telovadnica Partizan, športna dejavnost je bila še na kotalkališču in na nekaj improviziranih igriščih, ki so se postopoma urejala. Z njimi je rasel tudi novogoriški šport. V drugi polovici sedemdesetih let je atletski klub postal eden od najmočnejših v Jugoslaviji. Atletski stadion so leta 1974 posodobili in je bil do sredine osemdesetih let najsodobnejši daleč naokoli. Zato in zaradi ugodne klime in odlične ekipe iz kluba so lahko gostili močne mednarodne mitinge in priprave nemških, švedskih, norveških, bolgarskih ekip in seveda jugoslovanske reprezentance. Nova Gorica je zelo zaželena destinacija. In tudi marsikateri Novogoričan, ki sicer ni niti na daleč na “ti” s športom, se še danes z nostalgijo spomni teh zlatih atletskih časov. Če ne drugega zato, ker so se mestnih ulicah zelo pogosto sprehajale postavne skandinavske atletinje ... MM


Najbolj brano