Preden so topoli morali pasti ...

Pogled s prvega bloka na Delpinovi ulici iz šestdesetih let kaže, kako se je razvijalo območje ob Erjavčevi ulici od objekta Peciva oziroma slaščičarne proti takrat še Leninovi ulici, sedanjemu Bevkovemu trgu v strogem središču mesta.

Avtobusna postaja je denimo imela izhod tudi na nasprotni strani, trgovska ulica je nastajala, a trgovske hiše še ni bilo, prav tako ne stavbe Mebla v centru mesta. Seveda ni bilo niti še Ulice Gradnikove brigade.

Na desni je že videti Lenassijev spomenik Edvardu Rusjanu, ki so ga odkrili leta 1960, ob Delpinovi ulici pa travnik s številnimi topoli, ki naj bi jih v tem delu Nove Gorice sadili predvsem zato, da bi “posrkali” bolj močvirnato zemljo.

Prav za zadnjima dvema topoloma s tega travnika marsikdo še danes žaluje, saj so ju podrli, preden so na tem mestu pred slabim desetletjem začeli graditi najvišjo stavbo v mestu, Eda center, ki je ime dobila prav po znanem Rusjanovem letalu. Tudi o Edi, ki še zdaleč ni poletela visoko, so bila mnenja deljena še pred začetkom gradnje ... In so še danes. MM


Najbolj brano