Pred ljudmi je zgorel tank

Vojaki Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so na mejni prehod v Rožni dolini prišli dvajset minut pred sedmo uro, v četrtek, 27. junija, 1991. Čez dobrih 24 ur je bil mejni prehod že spet odprt.

Goreči tank je eden od najbolj znanih prizorov iz Rožne Doline.
Goreči tank je eden od najbolj znanih prizorov iz Rožne Doline.  

Mejni prehod Rožna Dolina je, morda bolj kot vsi drugi, simbol in prizorišče prehodnosti meja med Slovenijo in Italijo. Ter s tem odprtosti države, ki se je prva med jugoslovanskimi republikami, morda deloma tudi zaradi čezmejnega pogleda v drugačen družbeni sistem in način življenja, odločila za demokratizacijo in razglasila samostojnost.

Šest tovornjakov in pet tankov JLA se je v Rožno Dolino pripeljalo zgodaj zvečer. Miličniki so v skladu z zahtevami zapustili mejni prehod in predali orožje, a že naslednji večer je diverzantska ekipa prehod ponovno zavzela. Drago Kosmač in Srečko Lisjak in njuni somišljeniki ter podporniki se še vedno ne strinjajo o tem, kako je potekala akcija Rožna Dolina. Ampak vsekakor je bila revolucionarna. Podobe gorečega tanka pa so postale nekakšen simbol osamosvojitvene vojne.

“Novinarji smo se za boljši razgled namestili na teraso tedanjega Primexa in z nekaj metrov spremljali šov Draga Kosmača, ki je nekako napovedoval dramatično nadaljevanje. Morda sem samo tako čutil, morda pa je res začelo tudi pihati hladneje in kot da so oblaki poskrbeli za gostejšo barvno lestvico ozračja,” se tistih ključnih trenutkov petkovega večera spominja Edo Pelicon. Svojo osebno zgodbo pa ima okrog Rožne Doline marsikateri civilist. Številni Novogoričani so namreč opazovali dogajanje in mnogi pomagali. Slovenski vojski in policiji, pa tudi jugoslovanskim nabornikom, ki so bili, kot so povedali mnogi “le lačni, utrujeni in prestrašeni otroci.” VH


Najbolj brano