Meblo je bilo v svetovni špici

Ni naključje, da je bila prva nova tovarna, ki so jo začeli graditi v Novi Gorici, Meblo. Solkan je namreč že dolgo slovel kot kraj izvrstnih mizarjev, katerih pohištvo so naročali v Gorici, v Trstu in od tam preko morja do Egipta.

Mizarji v Meblu so naredili tudi pisarno za beograjski kabinet maršala Tita.
Mizarji v Meblu so naredili tudi pisarno za beograjski kabinet maršala Tita.  

Po drugi svetovni vojni pa se je začela industrializacija. “Takrat je bila vsa Evropa porušena. Zaradi velikih potreb po pohištvu ob obnovi se je vse začelo delati industrijsko, serijsko. Tudi v novi tovarni pohištva, kasnejšem Meblu, ki so jo ustanovili prav v Solkanu,” pojasnjuje poznavalec Jožko Markič, predsednik Rezbarskega, intarzijskega in restavratorskega društva Solkan. “Da, solkanski duh je bilo prav čutiti, mizarji so delali s srcem,” pomen solkanskih mizarjev v tovarni potrjuje Markič. Naredili so tudi pohištvo za beograjski kabinet maršala Tita, dvojnik je bil v pisarni glavnega direktorja Mebla v Kromberku. Kasneje ga je odkupil Goriški muzej.

A če so solkanski mizarji dali izrazit pečat Meblu, eni od najbolj znanih blagovnih znamk v Jugoslaviji, je bila tovarna hkrati njihov “grobar”: “Del mizarjev je šel v tovarno, del je ostal doma. A kot se je lesna industrija na Goriškem razvijala, je obrtništvo v Solkanu propadalo.” Časi so v naslednjih desetletjih postali neusmiljeni. Nekdaj mogočnega Mebla ni več. Prav tako ni več mizarjev v Solkanu. Ostal je le njihov sloves velikih mojstrov. In majhen muzej.

V Meblu pa niso bili le dobri mizarji. V zlati dobi je poleg kakovosti izdelave tovarna bila tudi z dizajnom v vrhu, tudi po svetu. Meblo je bilo ena redkih tovarn, ki je imela svoj inštitut, kjer so se rojevale kreativne ideje, inovacije in vrhunski izdelki. Ogromen pečat sta dala oblikovalec Oskar Kogoj in arhitektka Ljerka Finžgar. Pobirala sta najprestižnejše nagrade, med drugim za počivalnika gondola in bergen. Številni drugi izdelki niso zaostajali. Pojem so Meblove vzmetnice, kar pove že to, da jih po njihovi blagovni znamki Jogi še zdaj imenujemo preprosto - jogiji. Pa stolčki Jurček, dizajnerske luči ... Znak Meblo, ki ga je Kogoj v srednji šoli oblikoval za podjetje, je še zdaj v knjigi najboljših znakov na svetu ... Da, Meblo je nekoč bilo “špica”.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano