Bolnišnica je bila kar šest let skelet

Čeprav stoji v Šempetru, bolnišnica sodi tudi v zgodovino Nove Gorice. Leta 1964, ko je bilo v stari stavbi 464 postelj, so začeli zidati devetnadstropno modro in rdečo stolpnico.

Bolnišnica v gradnji
Bolnišnica v gradnji 

A začetek je bil vse prej kot spodbuden. Reformni ukrepi v letih 1965 in 1966 so ustavili že začeto gradnjo. In nato je polnih šest let tam sameval devetetažni skelet, ki ni bil nikomur v ponos in je sprožal polemike.

Anekdota pravi, da naj bi arhitekti na italijanski strani vozili študente ta projekt kazat kot primer, kako se ne sme delati. A morda gre le za zlonamerne jezike. Res pa je, da so kmalu začele krožiti tudi šale, da je betonska konstrukcija pravzaprav zaščita pred burjo. “Bil je takšen skelet, da je bila prav sramota,” se spominja tudi nekdanja medicinska sestra inštumentarka Ivica Bolčina. “Naši doktorji so hodili v tujino na oglede, k nam je prišel nek priznan arhitekt ... Potem so si prišli navzkriž, češ da taka stavba ne sodi v ta prostor, nato je bila polemika okrog modre in rdeče fasade ... A je bila stavba vseeno funkcionalno narejena.”

Dokončali so jo šele leta 1975, oddelki so se vanjo selili postopoma. Nove operacijske sobe so začeli uporabljati leta 1983, zadnje ambulante v pritličju pa šele leta 1985. AS, MM


Najbolj brano