Cerkljan Ermin Oblak na poti za dober namen

Ermin Oblak, pohodnik odkar je z vztrajnostjo po priklenjenosti na invalidski voziček stopil na noge, je januarja na poti za dober namen. Za vsako od 50 let domačega radia Odmev se je odločil prehoditi deset kilometrov. Med srčnimi ljudmi, ki se mu radi pridružijo na poti, pa želi zbrati čim več denarja za gibanje Vera in luč, ki pomaga ljudem s posebnimi potrebami.

Dobrodelni pohodniki v Jagrščah, kjer je Ermin Oblak (četrti z 
desne) sklenil 250. od 500 zastavljenih kilometrov v čast radiu 
Odmev in v pomoč skupini Vera in luč. Foto: Saša Dragoš
Dobrodelni pohodniki v Jagrščah, kjer je Ermin Oblak (četrti z desne) sklenil 250. od 500 zastavljenih kilometrov v čast radiu Odmev in v pomoč skupini Vera in luč. Foto: Saša Dragoš

JAGRŠČE > Ob polčasu, 250. kilometru poti, ki si jo je za januar zastavil pohodnik Ermin Oblak, smo ga v cerkljanski vasici Jagršče srečali v družbi dobro razpoloženih pohodnikov. Invalid, ki je pred 13. leti po hudi nesreči vstal iz invalidskega vozička in odtlej prehodil več 100.000 kilometrov, je za mnoge tod in širše velik vzor. Tokrat, ko si je zadal zbrati še čim več denarja za skupino Vera in luč, ki v župniji Cerkno osmišlja življenje ljudem s posebnimi potrebami, ga z veseljem spremljajo do ciljnega 500. kilometra.

Ni ga čez hojo in dobrodelnost

“Pred 13. leti sem pomoč potreboval sam in jo dobil. Sedaj skušam vsaj nekaj vrniti,” je ob prelomu let zapisal na svojem facebook profilu in nemudoma pridobil simpatije somišljenikov. In sočasno tudi sopohodnike na etapah do cilja - 500 prehojenih kilometrov.

Lahko pomagate

Ermin razpored pohodov objavlja na svojem profilu in lahko se mu pridružite. Če ne, je prispevek za Lučke, ki letos pogrešajo druženja, mogoče nakazati preko namenskega računa pri Novi KBM (0475 2000 0660 620, sklic 99, namen: Vera in luč).

Odkar je po nekaj mesecih kome in poznejše rehabilitacije v zavodu Soča leta 2007 proti pričakovanjem zdravnikov ponovno spregovoril in shodil, je nenehno na nogah. Po prvič prehojeni zahvalni romarski poti v Santiago de Compostela (pozneje je prehodil še dve njeni različici), predava, objavlja, deluje v različnih društvih in mnogim sveti na poteh iz obupa. Ker ga na vseh podvigih spremlja lokalni radio Odmev in je Ermin tudi sicer njegov zvesti poslušalec, je posvetilo njemu (deset prehojenih kilometrov za vsako leto delovanja radia) združil z dobrodelnostjo.

“Rada hodim. Tokrat, ko gre še za dober namen, sem se Erminu pridružila s še večjim veseljem,” je povedala Andrejka Obid iz Lazca. “Bratranca Ermina poznam od majhnega in vem, da ima hojo in planinstvo, kot večina v družini, v krvi. Njegovo voljo po nesreči občudujem, dobrodelnost pa me navdušuje. Z veseljem se mu pridružim na pohodih,” je dodala Ivana Rupnik iz Cerknega. Skupaj z zavzetim idrijskim pohodnikom Marjanom Bajcem (poleti sta z Erminom prehodila slovensko krožno daljinsko pot Juliana trail) je Ivana največkrat ob Erminu. Pomaga tudi pri izbiri poti.

Zadovoljni so bili vsi, ki so se iz Želina po zasneženih poteh povzpeli v Jagršče. Tu jih je Erminova mama Elica, kakopak tudi ponosna na sina, pričakala s pravcato domačo pojedino.

Lučke pogrešajo izlete, druženja, letovanja ...

Dobrote so teknile pred zaključnim spustom v dolino. Do 12. januarja je Ermin s sopohodniki z vseh vetrov obhodil Cerkljansko, v petek pa se obeta pohod ob Idrijci iz Idrije do Cerknega, v soboto spet v cerkljansko Zakojco.

“Naša skupina je pred epidemijo enkrat mesečno povabila na druženje ljudi s posebnimi potrebami. Največ jih pride z njihovega doma na Marofu. Skupaj smo hodili na izlete in letovanja. Letos vsega tega ni in Lučke, kot imenujemo naše prijatelje, so nam dale vedeti, da druženja zelo pogrešajo. Med epidemijo smo jim sicer pisali pisma podpore, a Miklavževa in druga darila smo jim lahko položili le pred vrata. Zato vsi skupaj težko čakamo povratek v običajne čase,” je povedala članica skupine, ta dan tudi pohodnica Urša Ambrožič.

Ker minulega decembra niso smeli organizirati niti tradicionalnega dobrodelnega koncerta, s katerega izkupičkom poplačajo dobršen del stroškov dejavnosti, bodo veseli, če uslišite Erminovo vabilo k darovanju.


Najbolj brano