Zdravje iz skodelice ob različnih težavah

Strokovnjaki so razkrili skrivnost zelenega čaja: čreslovine v njem nas varujejo pred različnimi obolenji.

Japonci pijejo zeleni čaj, da bi “pozabili hrup sveta”.
Japonci pijejo zeleni čaj, da bi “pozabili hrup sveta”.  

Japonci so že v 16. stoletju pili zeleni čaj, da bi “pozabili hrup sveta”, in tudi danes velja, da skodelica čaja prinaša sprostitev. Predvsem po zaslugi polifenolov in taninov pa je tudi zdravilna. V primerjavi s črnim čajem vsebuje precej več omenjenih snovi, ki v telesu uničujejo agresivne in škodljive proste radikale. Torej, pri katerih boleznih ima zeleni čaj največ zdravilnega učinka?

Multipla skleroza

Novo terapijo za bolnike s to boleznijo so razvili v Berlinu, kjer so strokovnjaki dognali, da snovi iz izvlečka zelenega čaja upočasnjujejo proces kroničnega vnetja centralnega živčnega sistema, ki je značilno za to avtoimunsko bolezen. Dokazali so namreč, da EGCG, polifenol iz zelenega čaja, tako zavira čezmerno imunsko reakcijo kot ščiti živčne celice pred propadanjem. Za zdaj so rezultati dokazani na živalih, potekajo pa raziskave, ali bo zdravilo učinkovito tudi pri ljudeh in ga bodo dobro prenašali.

Kakovost in priprava zelenega čaja

Obstajajo različne vrste in okusi zelenega čaja, za začetnike se priporoča sencha. Pazite tudi, da je čaj kontroliranega porekla in ne vsebuje pesticidov. Pripravite ga tako, da prevreto vodo pet minut pustite, preden ga stresete vanjo. Idealna temperatura za to je od 60 do 80 stopinj. Zdrav odmerek je okoli dve ali tri skodelice na dan, čeprav japonski strokovnjaki priporočajo liter čaja. Če se odločite za večji odmerek, uporabite vrste, kot je bancha, ki ima manj kofeina.

Srce in krvni obtok

Na Japonskem je 40 tisoč ljudi s severovzhodnega dela otoka, kjer pijejo največ zelenega čaja, sodelovalo v vzporedni študiji. Znanstveniki so beležili smrtnost v obdobju osemnajst let ter dognali, da zeleni čaj ščiti pred boleznimi srca in krvnega obtoka. Udeleženci, ki so v omenjenem času popili najmanj pet skodelic čaja na dan, so v 26 odstotkih redkeje umirali zaradi bolezni srca in obtoka kot tisti, ki so čaj pili le redko. Nadaljnje raziskave so razkrile, da čreslovine v zelenem čaju podobno redčijo kri kot acetilsalicilna kislina, na primer v aspirinu, ki preprečuje, da bi se maščobe v krvi nalagale na stene žil. Vse to torej povečuje pretočnost žil ter zmanjšuje možnost infarkta in kapi.

Rak

Obstajajo znaki, da EGCG zavira nastanek raka požiralnika, jeter in drugih organov. V poskusih se je izkazalo, da čaj zavira rast rakavih celic in aktivira samoobrambni odziv v telesu. Ameriški znanstveniki so odkrili tudi vzrok: EGCG blokira encime, ki jih uporabljajo rakave celice, da prodrejo v druge celice. Hkrati zavira encime, brez katerih celice tumorja ne morejo rasti. Vendar velja previdnost pri nosečnicah, saj omenjeno velja tudi za rast zarodka, torej snovi iz čaja lahko proces zavirajo. Zdravniki svetujejo, da se zelenemu čaju v nosečnosti popolnoma odpoveste.

V poskusih se je izkazalo, da zeleni čaj zavira rast rakavih celic in aktivira samoobrambni odziv telesa.

Alzheimerjeva bolezen

Podobno kot pri parkinsonovi bolezni je tudi za te bolnike dragoceno odkritje (za zdaj sicer preizkušeno samo na živalih), da zeleni čaj blokira gradnjo napačnih beljakovin, ki so vzrok obolenja. V poskusu so obolelim mišim vbrizgavali EGCG in ugotovili, da se posledično beljakovine za 50 odstotkov manj nalagajo v možganih. Raziskave bodo v prihodnjih letih potekale tudi pri ljudeh.

Revmatizem

Tudi pri bolezenskem vnetju sklepov, kot je revmatoidni artritis, lahko pomaga izvleček zelenega čaja. Ameriški zdravniki so celicam z artritisom dovajali velike odmerke polifenola EGCG in potrdili reakcijo – zeleni čaj zavira vnetje celic hrustanca. Za zdaj dognanja ostajajo v laboratoriju, nadaljnje raziskave pa bodo poskušale dokazati učinek tudi pri ljudeh.

Zdravniki svetujejo, da se zelenemu čaju v nosečnosti popolnoma odpoveste.

Mare Koren, Novice Svet24


Najbolj brano