Zatirajte komarje, ki lahko prenašajo virus

Vest, da so pri nas pri eni osebi uradno potrdili okužbo z virusom zahodnega Nila, je včeraj zbudila ugibanja in strah pred množično okužbo, ki jo prenašajo komarji. O njej in tudi o smrtnih žrtvah že dalj časa poročajo iz bližnjih in sosednjih držav. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočajo zaščito pred komarji. Za primer širjenja okužbe in preprečevanja je nared strateški načrt.

NIJZ svetuje vsem, naj poskrbijo, da jih ne bi pikali komarji, saj so 
ti lahko tudi v Sloveniji okuženi z virusom zahodnega Nila.
NIJZ svetuje vsem, naj poskrbijo, da jih ne bi pikali komarji, saj so ti lahko tudi v Sloveniji okuženi z virusom zahodnega Nila.  

SLOVENIJA > Po podatkih NIJZ so letos v Sloveniji testirali več kot 30 bolnikov zaradi suma na okužbo z virusom zahodnega Nila. Okužbo so minuli teden potrdili pri eni osebi iz osrednje Slovenije, ki je bila hospitalizirana. Zdaj je že v domači oskrbi in se ji stanje izboljšuje.

Avgusta razmah okužb

Testiranja opravljajo že ves avgust, odkar se je na območju Balkana in Evrope začela širiti okužba z virusom zahodnega Nila. Pri nas so letos potrdili le eno okužbo, pri preostalih so z mikrobiološkim testiranjem ta sum izključili.

700

okužb z virusom zahodnega Nila so do 30. avgusta letos potrdili v EU

1

okužbo s tem virusom so letos potrdili v Sloveniji

Po ugotovitvah NIJZ ta za zdaj edini primer okužbe ni presenečenje, saj se že več kot mesec pojavljajo okužbe v nekaterih regijah držav, ki mejijo s Slovenijo. V izjavi za medije Maja Sočan iz NIJZ poudarja, da to doslej ni prvi primer virusa zahodnega Nila v Sloveniji: “En primer so zabeležili že leta 2013, še enega pa lani, a so takrat ugotovili, da se obolela oseba ni okužila v Sloveniji, ampak v Grčiji. Tako lahko zdaj potrdimo, da gre za doslej drugi primer pri nas, ko se je oseba okužila v Sloveniji.”

Po ugotovitvah Evropskega centra za spremljanje in preprečevanje te bolezni je letošnja sezona te vektorsko prenosljive bolezni (prenašajo jo komarji z okuženih živali na človeka) intenzivna. Do 30. avgusta letos je v državah EU za okužbo z virusom zahodnega Nila zbolelo že več kot 700 ljudi.

Virus zahodnega Nila

Virus so leta 1937 odkrili na severozahodu Ugande, v provinci West Nile. Spada v rod Flavivirus in je med najbolj razširjenimi arbovirusi. Med pticami ga prenašajo komarji iz rodu Culex. Okužba se s pomočjo komarjev, ki so glavni prenašalci, lahko prenese na ljudi in druge sesalce. Prenos virusa je tudi vertikalen: okužena jajčeca komarjev prezimijo, iz njih se spomladi izležejo okuženi komarji. Ta virus ima sposobnost prilagajanja različnim ekosistemom in gostiteljem.

Strateški načrt

Ta okužba se zadnja leta pojavlja tudi v Evropi in na Balkanu. NIJZ je že pred leti izdelal strateški načrt pripravljenosti za pojav tega virusa pri nas in za preprečevanje širjenja okužbe. Načrt sproti preverjajo in dopolnjujejo. Določa vse potrebne naloge, nosilci zanje so pristojni strokovnjaki in službe. Odziv pa temelji na oceni tveganja, ki upošteva razširjenost in intenziteto obolevanja v Sloveniji in v sosednjih regijah.

Pomemben element načrta odzivanja je zagotavljanje varne preskrbe s krvjo, saj je virus zahodnega Nila krajši čas - od enega do enajst dni, povečini pa od enega do treh dni - , prisoten v krvi okuženega človeka. Okuženi za to boleznijo morda niti ne zboli oziroma nima bolezenskih znakov in torej zanjo sploh ne ve.

Virus prenašajo domorodni komarji in tudi tigrasti

Komarji rodu Culex, ki so v primeru okuženosti glavni prenašalci virusa zahodnega Nila na človeka, so v Sloveniji avtohtone oz. domorodne vrste, je pojasnila raziskovalka z Univerze na Primorskem Katja Kalan. Tigrasti komar, ki prav tako lahko prenaša virus, pa je invazivna vrsta in je k nam prišel s pomočjo človeka. Komarji vrste Culex pipiens tako v Slovenijo niso od nikjer prileteli in s tem prinesli virusa, prav tako jih ni človek prenesel. Razširjeni pa so po celotni Sloveniji, je pojasnila Katja Kalan. STA

Zboli petina okuženih

Po podatkih stroke večina ljudi, ki se ob piku komarja okuži z virusom zahodnega Nila, ne zboli. Le približno petina okuženih zboli in ima povišano telesno temperaturo. Znaki bolezni so podobni gripi. Bolezen izzveni brez posledic.

Manj kot odstotek okuženih pa ima težak potek bolezni, ko se pojavi prizadetost osrednjega živčnega sistema - meningoencefalitis (vnetje možganskih ovojnic in možganovine). Po uradnih podatkih je večina bolnikov, ki utrpijo prizadetost osrednjega živčnega sistema, starejših od 65 let ali pa so kronični bolniki, pri katerih je zaradi osnovne bolezni prizadet imunski sistem, omenjajo v NIJZ.

Najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje tveganja za okužbo na območjih, kjer kroži virus zahodnega Nila, je preprečevanje pikov komarjev. Zato NIJZ priporoča vsem zaščito pred komarji, uporabo repelentov in mrež, pa tudi preprečevanje njihovega razmnoževanja v bližini hiš. Znano je, da potrebujejo komarji za preživetje in razvoj postano vodo, tigrasti se razmnožujejo že v lužah in postani vodi v podstavkih posod za rože. Cepiva zoper to okužbo ni.


Najbolj brano