Več manjših in lahkih obrokov na dan

Zelo visoke temperature narekujejo ne le zadrževanje v ohlajenih prostorih, temveč tudi skrb za tako imenovano hidracijo telesa in skrb, da ne preobremenimo želodca. To velja tudi za letovanje v hotelih s preobloženimi mizami z jedmi.

Sezonsko sadje, ki ga dobro operete, je v vročini najboljša  
malica.  Foto: LEO CAHARIJA
Sezonsko sadje, ki ga dobro operete, je v vročini najboljša malica.  Foto: LEO CAHARIJA

Čas poletne vročine je pri večini povezan z dopustovanjem. Takrat si vzamemo več časa zase in za bližnje, odpotujemo na dopust, spremeni pa se tudi način prehrane.

Čas za obrok

Nekateri opažajo, da so, čeprav dopust preživljajo doma, veliko bolj lačni in več pojedo. Glede tega strokovnjaki za prehrano izpostavljajo: morda si le med dopustom posameznik vzame več časa zase in s tem tudi za redno prehranjevanje, ali pa je občutek sprostitve povezan s hrano in celo s pretiravanjem.

2

litra vode na dan je minimalna priporočena količina za odraslega človeka

Svetujejo, naj si vsakdo vzame vsak dan čas za pet manjših in zdravih obrokov. Jedilnik prilagodite poletju. Vsebuje naj veliko sveže zelenjave in sezonskega sadja.

Pasti obloženih miz

Najlaže človeka zavede dopustniška hotelska jedilnica z bogato ponudbo najrazličnejše hrane, privlačno razvrščene na mizah. Ker se pri večini apetit okrepi že, ko hrano vidijo in vonjajo, se pogosto dogaja, da si zato na krožnik naložijo občutno preveč in se na dopustu celo zredijo.

Tudi v takšnih jedilnicah bi si morali naložiti malo hrane in upoštevati uravnoteženost obroka. Hkrati bi morali jesti počasi, vsak grižljaj dodobra prežvečiti, ne pa hrano goltati in trpati vase.

Voda in vitamini

Huda vročina običajno zmanjša apetit, je pa zato nujno, da pijemo več navadne vode in nesladkanih napitkov. Gre za nujno hidracijo telesa. Z znojenjem namreč telo izgublja tekočino, zato jo je treba sproti nadomeščati.

Pred, med in po vsakem obroku naj bi spili kozarec navadne vode. Zajtrk naj bi začeli s s svežim sadjem ali sveže stisnjenimi naravnimi sadnimi sokovi. Na poletnem jedilniku naj bosta solata in zelenjavna mineštra najpomembnejša obroka - veliko sveže in skuhane sezonske zelenjave. Solate in juhe obogatimo s koščki pečenega ali kuhanega mesa, s stročnicami, kuhanim rižem ali testeninami, kalčki in svežimi zelišči.

Strokovnjaki za prehrano odsvetujejo uporabo solatnih prelivov z majonezo. Poleti se takšni prelivi zelo hitro kvarijo, poleg tega so v njih skrite nezdrave maščobe. Solato raje začinite s kakovostnim oljčnim oljem in limoninim sokom.

Res po obroku prija počitek, a eden temeljnih nasvetov strokovnjakov priporoča po jedi vsaj kratek sprehod. To še zlasti svetujejo zvečer, ko vročina popusti in je takrat tudi použit obrok bogatejši.

Previdno s prigrizki in zamrznjeno hrano

Sladice, sladkarije in hitra prehrana dan za dnem in večkrat na dan škodijo zdravju. V slane in sladke prigrizke se mnogi zatekajo, češ da nimajo apetita in zaradi vročine doma nočejo kuhati. Zato si raje kupijo kos že spečene pice, hamburger, hot dog, kebab, burek, kos ali dva torte, rogljiček, zavitek, krof, buhtelj ... Takšna hrana je nabita z maščobami, soljo, sladkorji, nezdravimi dodatki in konzervansi. Raje posezite po lubenici in narezanih kosih svežega sezonskega sadja, pripravite si solato s trdo kuhanim jajcem in pločevinko tunine.

Še nasvet glede nakupovanja živil. Pot od trgovine do domačega hladilnika mora biti čim krajša. Hitro pokvarljiva živila (salame, meso) zložite v hladilno vrečko, v kateri je zamrznjena blazinica za vzdrževanje primerne temperature. Še posebej previdni bodite ob nakupu zamrznjenega izdelka, saj se ta med transportom do doma ne sme začeti tajati niti na robovih in najtanjšem delu, kadar ga nameravate doma shraniti v zamrzovalni skrinji.


Najbolj brano