V domovih za starejše preventivni ukrepi za virusna obolenja

V domovih za starejše se preventivno izvajajo vsi standardni ukrepi, sprejeti pri virusnih in drugih podobnih obolenjih. Še posebej je poudarek na higieni rok, kašlja in prostorov. K previdnosti pozivajo tudi obiskovalce.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

LJUBLJANA > Na podlagi usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je Komisija za zdravstveno dejavnost Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pozvala izvajalce institucionalnega varstva k uvedbi aktivnosti programa preprečevanja in obvladovanja širjenja okužb z novim koronavirusom, ter informiranju in izobraževanju, predvsem zaposlenih, glede potrebnih ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb.

“Ustrezna zdravstvena nega in strokovna obravnava je primarna skrb, naloga in obveza vseh zaposlenih, še posebej, ker so uporabniki v socialno varstvenih zavodih zaradi svojih potreb in omejitev še toliko bolj življenjsko izpostavljeni,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Svojce in druge obiskovalce, ki prihajajo iz karantenskega območja iz tujine, naprošajo, da obiske do nadaljnjega prekinejo (vsaj 14 dni od vrnitve s tega območja) ter jih nadomestijo z uporabo telefonov ali drugih tehnologij, ki omogočajo stik s stanovalcem v domu.

Prav tako svetujejo, da v primeru slabega počutja, vročine ali kašlja, ne obiskujejo domov za starejše in raje ostanejo doma tudi vsi drugi obiskovalci. "Svojci in obiskovalci naj sledijo navodilom zaposlenih in upoštevajo navedene omejitve z namenom zagotovitve varnega okolja za vse stanovalce," so še izpostavili na ministrstvu.


Najbolj brano