Tretji odmerek cepiva AstraZenece učinkuje proti različici omikron

Tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca “znatno” poveča količino protiteles proti koronavirusni različici omikron, je danes sporočilo britansko podjetje.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LONDON > “Tretji odmerek je nevtraliziral različico omikron do stopnje, ki je podobna tisti po drugem odmerku v primeru različice delta,” so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnili so še, da so bile ravni nevtralizacijskih protiteles po poživitvenem odmerku višje kot pri posameznikih, ki so preboleli covid-19.

Študijo so opravili raziskovalci univerze v Oxfordu, s katero je AstraZeneca lani razvila svoje cepivo. Analizirali so vzorce krvi ljudi, okuženih s covidom-19, cepljenih z dvema odmerkoma in poživitvenim odmerkom ter tiste, ki so covid preboleli v preteklosti.

“Zelo ohrabrujoče je, da obstoječa cepiva lahko ščitijo pred omikronom po prejemu tretjega odmerka,” je dejal profesor John Bell, ki je sodeloval v študiji. Dodal je, da izsledki podpirajo vključitev poživitvenega odmerka v nacionalne strategije cepljenja.

Proti temu se je sicer v sredo izrekla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), češ da je v revnejših državah sveta precepljenost še vedno nizka, kar spodbuja nastanek novih različic.

Zaradi pojava omikrona se je namreč več držav odločilo spodbuditi cepljenje s poživitvenim odmerkom. Prve študije sicer kažejo, da različica omikron povzroča milejše oblike bolezni, a je obenem izredno nalezljiva, zato bi lahko vseeno vodila v preobremenitev zdravstvenih sistemov.


Najbolj brano