Telefon za psihološko podporo ob epidemiji

Društvo psihologov Slovenije je v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) v ponedeljek vzpostavilo telefon za psihološko podporo prebivalstvu ob epidemiji novega koronavirusa, številka je 041 443 443. Zagotoviti želijo podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Pomoč bodo nudili izkušeni psihologi in psihoterapevti. Na povabilo k sodelovanju pri nudenju prostovoljne psihosocialne podpore se je do ponedeljka odzvalo več kot 200 strokovnjakov, so sporočili iz društva.

Telefon je namenjen krajšim pogovorom za čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj, podpori obolelim s covidom-19 in njihovim svojcem, podpori ob izgubi bližnjega zaradi te bolezni, podpori pri vzgoji otrok in izvajanju šolskih obveznosti v zdajšnjih okoliščinah, podpori ob soočanju s partnersko krizo v času bivanja v izolaciji in razmisleku o drugih duševnih spremembah, ki jih doživljamo v tem obdobju.

Telefon bo ob delavnikih na voljo od 16. do 24. ure, ob sobotah in nedeljah od 12. do 24. ure. V ostalem času pa so na voljo drugi viri pomoči, ki so zbrani na straneh http://www.dps.si/seznam-telefonskih-stevilk-za-psihosocialno-pomoc/ in https://www.nijz.si/sl/strokovnjaki-s-podrocja-dusevnega-zdravja-v-casu-epidemije-koronavirusa-na-voljo-za-brezplacne.

Društvo je pri vzpostavitvi telefona sodelovalo s službo za psihološko pomoč pri civilni zaščiti, Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo ter z Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov in Združenjem psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu. Storitev klicnega centra je društvu doniral Telekom Slovenije, so še sporočili.


Najbolj brano