Študija: Britanska različica ne povzroča hujše oblike covida-19 in ni bolj smrtonosna

Britanski znanstveniki so v študiji, objavljeni v ponedeljek, ugotovili, da se britanska različica novega koronavirusa širi hitreje od drugih, medtem ko ne povzroča hujše oblike bolezni covid-19. Prav tako pri okuženih s to različico ne obstaja večja verjetnost, da bodo umrli, kot pri bolnikih z drugimi različicami.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

LONDON > V okviru študije, ki so jo objavili v ponedeljek v strokovni reviji The Lancet Infectious Diseases, so sekvencirali genome virusa pri 341 bolnikih, ki so jih testirali 9. novembra ali kasneje in so jih do vključno 20. decembra sprejeli v eno od britanskih bolnišnic University College London Hospital in North Middlesex University Hospital.

Znanstveniki z Nacionalnega centra za infekcijske bolezni v Singapurju, ki niso sodelovali pri študiji, Sean Wei Xiang Ong, Barnaby Edward Young in David Chien Lye so poudarili, da so te ugotovitve v nasprotju z ugotovitvami treh preteklih študij, ki so ugotovile, da je britanska različica koronavirusa smrtonosnejša od drugih. Poudarili so, da so ugotovitve britanskih znanstvenikov spodbudne, a jih je treba potrditi na večjem vzorcu.

Od 341 covidnih bolnikov jih je imelo 198 oziroma 58 odstotkov britansko različico B.1.1.7, 143 oziroma 42 odstotkov pa jih je bilo okuženih s katero od drugih različic virusa sars-cov-2.

Raziskovalci niso našli povezave med različico in hujšo obliko bolezni. Med bolniki z britansko različico jih je hudo zbolelo ali umrlo 36 odstotkov, med tistimi, ki so bili okuženi z drugimi različicam, pa 38, piše v članku na spletni strani revije.

Britansko oziroma angleško različico so prvič zabeležili konec lanskega leta v angleškem Kentu. V zadnjem času postaja prevladujoča v vse več državah. Tudi slovenska stroka je pretekli teden sporočila, da je v zadnjem času ta različica potrjena že v polovici vseh testiranih pozitivnih vzorcev. Direktor NIJZ Milan Krek pa je ocenil, da bo čez nekaj tednov v Sloveniji to že prevladujoča različica.

Ugotovili so še, da pri okuženih z različico B.1.1.7 ni obstajala večja verjetnost, da bodo umrli, kot pri okuženih z drugimi različicami. Med prvimi jih je v 28 dneh po okužbi umrlo 16 odstotkov, med drugimi pa 17.

So pa v vzorcih britanske različice odkrili večjo količino virusa oziroma je bilo virusno breme večje kot pri vzorcih drugih različic.


Najbolj brano