Strokovnjaki WHO cepivo Johnson & Johnson priporočajo tudi v državah z različicami virusa

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za cepljenje so danes cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Johnson & Johnson priporočili tudi za cepljenje v državah, kjer se širijo različice novega koronavirusa.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

ŽENEVA > Cepivo se je izkazalo kot učinkovito v državah, kjer se močno širijo različice novega koronavirusa, je novinarjem povedal Alejandro Cravioto, vodja svetovalne skupine strokovnjakov WHO za cepljenje (SAGE).

Po pregledu dokazov je WHO ugotovil, da gre za cepivo, ki je varno in v zadostni meri učinkovito, da ga lahko priporočijo za cepljenje za starejše od 18. let brez zgornje starostne omejitve, je pojasnil. Cepivo je sicer 66-odstotno učinkovito.

WHO je minuli petek že izdal izredno dovoljenje za uporabo tega cepiva, s katerim je za zaščito pred covidom-19 potrebno cepljenje samo z enim odmerkom. Pred tem sta izredno odobritev s strani WHO prejeli samo cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in AstraZeneca, s katerima se je potrebno cepiti z dvema odmerkoma.

Cepivo Johnson & Johnson je minuli četrtek dobilo tudi pogojno dovoljenje za uporabo v EU. Odobrili so ga tudi v ZDA, Kanadi in Južni Afriki.


Najbolj brano