Škodljivost soli večina zanemarja

Zdrav življenjski slog priporočajo vsi zdravniki, med njimi nefrologi, ki se posvečajo boleznim ledvic. Ob svetovnem dnevu ledvic slovensko nefrološko društvo sporoča: “Manj soli za več zdravja!” Predlagajo vpeljavo načrtnega nacionalnega presejanja za zgodnje odkrivanje kronične ledvične bolezni.

Pretiravanje s soljo v hrani je zelo škodljivo.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Pretiravanje s soljo v hrani je zelo škodljivo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

Svetovnemu dnevu ledvic je namenjen drugi četrtek v marcu, tokrat 14. marca. Opozarja na kronično ledvično bolezen, ki zakrivi veliko prezgodnjih smrti. Zato je nujen zdrav način življenja z zmernim uživanjem soli.

Nefrologi zagovarjajo preprečevanje tveganja za pojav bolezni, njeno čimprejšnje odkrivanje in zdravljenje. Nared je predlog zdravstvene obravnave ljudi s kronično ledvično boleznijo, ki predlaga vpeljavo sistematičnega presejalnega programa za čim zgodnejše odkrivanje od 50. leta starosti dalje. Obsega še ukrepe za preventivo in spodbujanje zdravega načina življenja. Ob sistematičnem odkrivanju upošteva dejavnike tveganja in odreja sistematične preglede rizičnih bolnikov ob pomoči družinskih zdravnikov.

Za ohranjanje zdravih ledvic

Slovensko nefrološko društvo svetuje redno telesno aktivnost, primerno težo, nadzorovanje ravni sladkorja in krvnega tlaka, zdravo in manj slano hrano, pitje dovolj navadne vode, prenehanje kajenja, previdnost pri zdravilih brez recepta. Tistim s povišanim tlakom in sladkorjem, boleznimi srca in ožilja, sečnimi kamni, avtoimunsko boleznijo, povečano prostato, debelostjo in kadilcem svetujejo redne preglede ledvic.

Sol v povišani koncentraciji povzroča zvišanje krvnega tlaka, kar vodi v okvaro žil in ledvic.

Na spletni strani nefrološkega društva lahko izvemo, da je sol v majhni količini nujna za preživetje, a škodljiva v večji količini. Odrasli sme na dan použiti do največ pet gramov kuhinjske soli, upoštevaje tisto v izdelkih - kosmičih, maslu, skuti, napitkih, namazih ... Največ je vsebujejo kruh, peciva, pice, sendviči, salame, mesni konzervirani izdelki (klobase, hrenovke, paštete), jušni koncentrati, polivke za solato, prigrizki, siri ... Posebej veliko je použijemo z obroki v restavracijah.

150-170

litrov krvi na dan filtrirata ledvici odraslega človeka

Ledvice so izjemno pomemben čistilec. Človek ima običajno dve ledvici, lahko normalno deluje tudi z eno zdravo. Ta organ odstranjuje odpadne snovi (filtrira kri, odpadne snovi izloča v seč). Na dan filtrira 150 do 170 litrov krvi, uravnava in vzdržuje normalno sestavo telesnih tekočin, pomaga nadzirati krvni tlak in tvoriti rdeča krvna telesca.

Po oceni zdravnikov ima med navidez zdravimi odraslimi deset odstotkov neodkrito kronično ledvično bolezen, v Sloveniji vsaj 180.000 ljudi. Tveganje za kronično ledvično bolezen je velika pri diabetesu in še bolj ob povišanem krvnem tlaku. Zanj sta najpogosteje kriva preslana hrana in nezdrav način življenja.

Medicina še ne zmore ozdraviti kronične ledvične bolezni. Lahko pa s kakovostnimi zdravili zmanjša količino beljakovin v seču in upočasni slabšanje delovanja ledvic.

Aktivnosti ob Svetovnem dnevu ledvic pripravljajo Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije ter Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Sodelujejo vse bolnišnice in zdravstveni domovi, društva in prostovoljci. Brezplačno bodo merili količine beljakovin v seču. V večjih krajih bodo v četrtek na stojnicah delili informativno gradivo in merili krvni tlak.


Najbolj brano