Raziskava potrjuje bliskovito širjenje omikrona v telesu; v Južni Afriki črn rekord

Hongkonška študija kaže, da se različica novega koronavirusa omikron v dihalnih poteh razmnožuje 70-krat hitreje od delte. Južna Afrika je medtem v sredo zabeležila 26.485 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja nov dnevni rekord od začetka pandemije.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

JOHANNESBURG, HONGKONG > Raziskovalci z Univerze v Hongkongu so danes objavili podatke najnovejše raziskave, ki kažejo, da se različica omikron v dihalnih poteh razmnožuje 70-krat hitreje kot različica delta, vendar se obenem slabše razmnožuje v pljučnem tkivu v primerjavi z izvornim sevom virusa. To bi lahko nakazovalo, da okužba z omikronom povzroča lažji potek covida-19.

Po besedah hongkonških raziskovalcev gre za doslej prvo študijo, ki daje informacije o razmnoževanju omikrona v človeškem telesu.

Vodja študije, izredni profesor na Univerzi v Hongkongu Michael Chan Chi-wai je sicer opozoril, da resnosti bolezni pri ljudeh ne določa le razmnoževanje virusa, temveč tudi imunski odziv gostitelja na okužbo.

"Opažamo, da lahko zelo nalezljiv virus, ki okuži veliko število ljudi, povzroči hujši potek bolezni in smrt, čeprav je sam virus morda manj patogen," je dodal Chan Chi-wai in opozoril, da omikron na splošno verjetno predstavlja veliko grožnjo.

Z rekordnim valom okužb s koronavirusom, ki ga poganja različica omikron, se medtem že spopada Južna Afrika. V državi so v sredo zabeležili 26.485 okužb z novim koronavirusom, za posledicami covida-19 pa je umrlo 54 ljudi. Oblasti so pred tem rekorden dnevni porast okužb nazadnje zabeležile v začetku julija. Takrat so sicer v državi potrdili 108 smrti zaradi covida-19, kar je bistveno več kot v sredo.

V ponedeljek so iz urada južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose sporočili, da je bil predsednik pozitiven na novi koronavirus, čeprav je polno cepljen.

Južnoafriška vlada se je na zadnji val okužb odzvala s pozivom prebivalcem, naj se cepijo. Prav tako je odobrila poživitvene odmerke za vse državljane, starejše od 18 let. Doslej je bilo v Južni Afriki cepljenih več kot 17 milijonov ljudi ali približno tretjina prebivalstva države.


Najbolj brano