Privoščimo si buče, izboljšajmo koncentracijo ter odpravimo stres

Mehko do srednje trdo oranžno meso buč se običajno uporablja za pripravo okusnih jedi, medtem ko so semena, olje in lupina nepogrešljivi tudi pri pripravi zdravil. Preverite, kako uporabne, zdrave in nepogrešljive so znanilke jeseni.

Čvrsto meso buč je bogato z antioksidanti, vlakninami, magnezijem, kalijem ter vitamini B, C, E in K. Foto: Ivan Merljak
Čvrsto meso buč je bogato z antioksidanti, vlakninami, magnezijem, kalijem ter vitamini B, C, E in K. Foto: Ivan Merljak

Čeprav buče najpogosteje povezujemo z uporabo v kulinariki, so izjemno pomembne in cenjene tudi v ljudski medicini. V zdravilne namene se najpogosteje uporabljajo semena. Raziskave so pokazale, da vsebujejo številne sestavine, ki uničujejo rakaste celice, odlične pa so tudi proti stresu in depresiji. V semenih je veliko koristnih beljakovin, vlaknin, mangana, magnezija in fosforja. Vsebujejo visok odstotek cinka, ki krepi imunski sistem, skrbi za kakovosten spanec in dober vid. V eni izmed nemški študij so dokazali, da so ženske v menopavzi, ki so vsak dan uživale semena bučnic, imele 23 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na dojki. Raziskave kažejo tudi na zmanjšano pojavnost bolezni prostate pri moških, ki pogosto uživajo semena ali bučno olje. Čeprav še ni povsem raziskan način pozitivnega delovanja, strokovnjaki pripisujejo zasluge edinstveni kombinaciji cinka, beta karotena in maščobnim kislinam omega 3. Bučna semena so tudi dober vir magnezija, ki pomaga uravnavati krvni tlak in preprečevati migrene, ter bakra, ki preprečuje pojav vnetnih stanj, povezanih z revmatoidnim artritisom.

Za boljšo koncentracijo

Zaradi visoke vsebnosti železa semena buč tudi zelo koristijo veganom. Posledice pomanjkanja železa v telesu so utrujenost, podvrženost infekcijam ter zmanjšana sposobnost koncentracije. Danes so buče vrsta zelenjave, ki se pogosto pripravlja kot priloga pri okusnih mesnih jedeh ali kot sestavina pri pripravi sladic. Zaradi velike količine mineralov, ki jih vsebujejo semena, jih nutricisti priporočajo na jedilniku vsaj dvakrat na teden. Čvrsto meso buč je bogato z antioksidanti, vlakninami, magnezijem, kalijem ter vitamini B, C, E in K. Provitamin A, alfa in beta karoten se v velikih količinah nahajajo v oranžnih, rdečih in rumenih sadežih ter zelenjavi. Ti ščitijo organizem pred prostimi radikali, izboljšujejo zdravje in tonus kože ter zmanjšujejo učinke staranja.

Poškodovana koža

V ljudski medicini se pri opeklinah, razpokani koži, preležaninah in drugih tegobah, povezanih s kožo, priporoča masiranje z bučnim oljem.

Priporočljive tudi diabetikom

Buče kot vir mineralov in snovi, ki koristijo zdravju oči, delujejo kot preventiva pred nevrodegenerativnimi boleznimi. Zagotavljajo zdravje kostem, urinarnemu in prebavnemu sistemu ter krepijo imunski sistem. Pomagajo pri obnavljanju celic želodčne stene ter ščitijo organizem pred alergijami in infekcijami. Naj spomnimo, da so buče izjemno nizkokalorična hrana, saj sto gramov bučnega mesa vsebuje le 28 kalorij. Kljub sladkosti pa jih lahko uživajo tudi diabetiki, saj imajo nizek glikemični indeks.

Naravni multimineral

Bučna semena so odličen vir magnezija, ki pomaga uravnavati krvni sladkor in preprečevati napade migrene. Ponašajo se z visokim deležem bakra, ki pomaga pri preprečevanju vnetnih stanj, ki jih povzroča revmatoidni artritis. Kot dober vir železa so semena koristna za vegane, ki jim omenjenega minerala pogosto primanjkuje.

Odstranjevanje bradavic

Iz bučnih cvetov potrgamo prašnike in jih nekoliko pomečkamo med prsti, nato pa lepljivo zmes nanesemo na bradavice dvakrat na dan. Ponavljamo, dokler bradavice ne izginejo.

Proti artritisu

Znanstveniki so potrdili, da imajo bučna semena protivnetno delovanje, ki blaži simptome artritisa. Če trpite za artritisom, vsak dan zaužijte okoli 30 gramov bučnih semen in tako naravno lajšajte simptome.

Proti črevesnim parazitom

V mešalniku zmeljite skodelico surovih bučnih semen s pol skodelice kokosovega mleka in pol skodelice vode. Mešajte, dokler ne dobite gladke paste. Uživajte na tešče.

Zdrave kosti

Ljudem, ki jim primanjkuje cinka, strokovnjaki priporočajo grizljanje bučnih semen. Poleg velikih količin cinka buče vsebujejo tudi minerale, ki so pomembni za izgradnjo kosti. Le četrt skodelice bučnih semen vsebuje kar 17 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa cinka.

Razpokana koža na petah

Razpokano kožo na stopalih in petah namažite z bučnim oljem tik pred spanjem. Obujte stare bombažne nogavice in pustite delovati čez noč. Zjutraj noge operite s toplo vodo in nežnim milom.


Najbolj brano