Primorke manj bolne

Število žensk, ki zbolijo za rakom na materničnem vratu, je na Goriškem najnižje v Sloveniji, nižje je tudi v obalno-kraški regiji. Število obolelih zadnja leta v Sloveniji nasploh upada po zaslugi načrtnega odkrivanja že predrakavih sprememb v nacionalnem preventivnem programu Zora.

Marko Vudrag Foto: Alenka Ožbot
Marko Vudrag Foto: Alenka Ožbot

PRIMORSKA > Med 21. in 27. januarjem obeležujemo evropski teden boja proti raku na materničnem vratu. Pojav te vrste raka je zlasti posledica okužbe s humani papiloma virusi (HPV) in v Sloveniji že vrsto let upada. K temu je v 16 letih občutno pripomogel preventivni nacionalni program načrtnega odkrivanja tega raka in že predrakavih sprememb, imenovan Zora.

Z Zoro pol manj novih primerov

Zoro je Slovenija vpeljala leta 2003, ko so odkrili 211 primerov raka na materničnem vratu. Odtlej se je število novih primerov tega raka skoraj prepolovilo, saj so leta 2016 potrdili 121 novih primerov.

80,2

odstotka žensk se je vabilu Zore na pregled odzvalo na Goriškem,

68

odstotkov pa v obalno-kraški regiji

V nacionalni program Zora so zajete tako imenovane ciljne skupine slovenskih žensk, v starostni skupini od 20 do 64 let, ki jih vsake tri leta vabijo na brezplačne ginekološke preglede.

Prednjači Goriška

“Na Goriškem beležimo najvišjo udeležbo v tem preventivnem programu v Sloveniji, saj znaša 80,2 odstotka. Hkrati imamo tudi nižji odstotek patoloških izvidov brisov materničnega vratu, ki znaša približno štiri odstotke, kar je za odstotek manj od slovenskega povprečja,” poudarja zdravnik Marko Vudrag, predsednik novogoriškega društva za boj proti raku Društvo ko-RAK.si.

Marko Vudrag

zdravnik

“Zoper HPV je treba cepiti ne le deklice, temveč tudi dečke. Tudi odrasli se še lahko cepijo.”

V zadnjem obdobju izvajanja Zore (med letoma 2014 in 2017) se je na Goriškem vabilu Zore odzvalo kar 80,2 odstotka na pregled povabljenih žensk v starosti od 20 do 64 let, v obalno-kraški regiji pa 68 odstotkov v tej ciljni skupini povabljenih žensk. Po podatkih Registra raka so v tem času na Goriškem pri ženskah ugotovili 66 predrakavih sprememb na materničnem vratu, v obalno-kraški regiji pa 84.

Zdravniki poudarjajo, da je rak na materničnem vratu, podobno kot vse druge vrste raka, obvladljiva kronična bolezen v primeru, ko ga zgodaj odkrijejo. Zato se je treba odzivati vabilu na presejalne programe, ki potekajo, med njimi program Zora. Upoštevati je treba vsa priporoča glede preventive, zlasti priporočila Evropskega kodeksa.

HPV virusi povzročajo predrakave spremembe na materničnem vratu, ki se lahko spremenijo v raka. Poleg razvoja v bolezen rak povzročajo virusi HPV rakave spremembe tudi drugod v telesu. “Te bolezni lahko preprečimo, zato je treba zoper HPV cepiti ne le deklice, temveč tudi dečke. Tudi odrasli se še lahko cepijo,” izpostavlja Vudrag.

Cepljenje zoper HPV

Sogovornik izpostavlja ozaveščanje s pomočjo strokovnjakov, saj so med ljudmi še vedno zakoreninjene zmotne in škodljive trditve o cepljenju. “S cepljenjem proti HPV, zlasti z novim, devetvalentnim cepivom, uspešno preprečimo okužbo s HPV in s tem pojav novih primerov raka na materničnem vratu kar pri približno 90 odstotkih ljudi. To cepljenje je od leta 2009 brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole,” navaja.

Po uradnih podatkih je cepljena manj kot polovica slovenskih deklic. V šolskem letu 2016/2017 se je zoper HPV v Sloveniji v povprečju cepilo 46, 4 odstotka deklic v 6. razredu osnovne šole, leto zatem dobrih 47 odstotkov.


Najbolj brano