Pred svetovnim dnevom hepatitisa akcija brezplačnega testiranja na hepatitis C

Pred svetovnim dnevom hepatitisa, 28. julijem, bo potekalo anonimno in brezplačno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Akcija bo potekala v ponedeljek in torek med 14. in 19. uro na Poljanskem nasipu, kjer ima infekcijska klinika trenutno svojo ambulanto. Na testiranje se bo treba zaradi preprečevanja širjenja covida-19 predhodno najaviti.

Cepiva proti hepatitisu C   nimamo, cepivo proti hepatitisu B pa je 
v veliki meri namenjeno mlajši generaciji. Foto: pixabay.com
Cepiva proti hepatitisu C nimamo, cepivo proti hepatitisu B pa je v veliki meri namenjeno mlajši generaciji. Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je ob predstavitvi akcije navedla, da bodo predhodne najave prejemali na telefonski številki 01/522-93-92.

Testiranje, zgodnje odkrivanje in zdravljenje ključno za ohranjanje življenj

Po njenih besedah je ponovno vzpostavljena tudi njihova "že tradicionalna" ponedeljkova ambulanta za anonimno brezplačno testiranje na virusa hipatitisa B in C ter HIV, ki poteka med 12. in 14. uro na istem naslovu.

V obdobju pandemije je po besedah Matičičeve eden ključnih problemov skrb, da bi zaradi pretirane obremenitve zdravstvenega sistema in strahu prebivalcev pred okužbo spregledali kakšno pomembno za življenje ogrožujočo bolezen, kamor sodita tudi virusna hepatitisa B in C. Zato je kot izjemno pomembno izpostavila informiranost in ozaveščanje splošne javnosti o preventivnem testiranju in zgodnjem odkrivanju ter zdravljenju virusnih hepatitisov ob primeru okužbe.

Velik delež obolelih se okužbe ne zaveda

Pomembnost informiranosti javnosti je izpostavil tudi študent medicinske fakultete, ki deluje v okviru projekta Imuno, Vid Čeplak Mencin. Ena izmed velikih težav pri izkoreninjanju hepatitisa je po njegovih navedbah ravno ta, da se precejšen delež obolelih zaradi pogostega asimptomatskega poteka bolezni okužbe sploh ne zaveda. Zato je prvi korak povečanje ozaveščanja o tej bolezni, ključna pa je tudi njena destigmatizacija.

V naši državi po njegovi oceni namreč še vedno prevladuje prepričanje, da je hepatitis posledica nekih dejanj, ki so v družbi nezaželena. "Vemo pa, da smo za okužbo dovzetni vsi", je dodal. Čeplak Mencin verjame, da bi lahko s primernejšo komunikacijo ljudem olajšali odločitev, da se gredo testirat, saj bi to omogočilo boljše zdravljenje tistih, ki ga potrebujejo. Zagotovilo bi tudi jasnejšo epidemiološko sliko, ki bi medicini koristila v nadaljnjih ukrepih pri zajezitvi bolezni.

Cepiva roti hepatitisu C ni

Matičičeva je ob predstavitvi akcije opozorila tudi na to, da proti hepatitisu C cepiva na žalost nimamo, obstajajo pa zdravila, s katerimi lahko bolezen uspešno zdravimo. Nasprotno pa obstaja cepivo za hepatitis B, ki pa je v veliki meri namenjeno mlajši generaciji.

Strokovnjaki po svetu so po navedbah Matičičeve v prvih mesecih pandemije ugotovili, da uveljavljeni programi obveznega cepljenja otrok proti hepatitisu B in programi testiranja darovane krvi na virusa hepatitisa B in C zaenkrat še niso okrnjeni. So pa zelo okrnjeni programi odkrivanja in zdravljenja okužbe z virusoma hepatitisa B in C. Zato lahko v bodoče ob nadaljevanju tovrstnega trenda pričakujemo precej povečano število novookuženih in smrtnih primerov.


Najbolj brano