Poživitveni odmerek Moderne močno okrepi protitelesa proti omikronu

Farmacevtsko podjetje Moderna je danes sporočilo, da se je tretji odmerek njenega cepiva proti covidu-19 v laboratorijskih testih izkazal za učinkovitega proti novi koronavirusni različici omikron. Poživitveni odmerek tega cepiva v količini 50 mikrogramov je v primerjavi z ravnjo po dveh odmerkih okrepil raven protiteles proti omikronu za 37-krat.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

WASHINGTON > Moderna, ki ugotavlja, da zgolj dva odmerka njenega cepiva nudita nizko zaščito proti omikronu, je poleg tega testirala tudi odziv protiteles po prejemu poživitvenega odmerka v količini 100 mikrogramov. Kot kažejo prve ugotovitve, se je po tovrstnem odmerku raven protiteles povišala celo za 83-krat, je na spletni strani zapisalo podjetje.

100 mikrogramov sicer trenutno sicer znašata tako prvi kot drugi odmerek tega cepiva, medtem ko je kot poživitveni tako v EU kot ZDA odobren polovični, 50-mikrogramski odmerek.

Zadnji podatki o učinkovitosti tretjega odmerka proti omikronu temeljijo na laboratorijskem testiranju krvi ljudi, ki so prejeli poživitveni odmerek proti psevdovirusu, podobnem omikronu, in še niso bili deležni presoje drugih neodvisnih strokovnjakov.

Moderna bo sicer še naprej razvijala tudi posebno cepivo, prilagojeno omikronu, ki naj bi do klinične faze testiranja prišlo v začetku prihodnjega leta. A kot poudarjajo pri podjetju, glede na hitrost širjenja omikrona poživitveni odmerek trenutno razvitega cepiva zaenkrat ostaja “prva obrambna linija” podjetja proti tej različici.

Tudi vodilni predstavnik Moderne Paul Burton, ki ga navajajo tuje tiskovne agencije, je izpostavil, da je trenutno na voljo osnovno cepivo. “Je zelo učinkovito in izjemno varno. Mislim, da bo ljudi ščitilo med bližajočimi prazniki in zimskimi meseci, ko bomo priča hudemu pritisku omikrona,” je dejal.


Najbolj brano