Opora rakavim bolnikom

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je te dni prenovilo svojo spletno stran tako, da je prijaznejša in v večjo oporo bolnikom z rakom. Gre za obsežen nabor informacij in napotkov, kako živeti s to težko boleznijo.

Prenovljena spletna stran je namenjena vsem, ki se ob diagnozi 
rak znajdejo v veliki stiski.  Foto: /
Prenovljena spletna stran je namenjena vsem, ki se ob diagnozi rak znajdejo v veliki stiski.  Foto: /

Kot poudarjajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, je prenova njihove spletne strani nastala zaradi potreb onkoloških bolnikov in zaradi hitrega razvoja tehnologije. Stran so oblikovali tako, da je za uporabnika prijaznejša ter nudi več potrebnih in koristnih informacij v zvezi z rakavimi boleznimi.

“Bolniku želimo ponuditi pomoč in informacije, ki jih potrebuje v času soočanja z boleznijo, zdravljenja in tudi po njem. Ob pomoči strokovnjakov skušamo širiti vedenje o različnih vrstah raka, njihovem zdravljenju in za opolnomočenje tako bolnikov kot njihovih svojcev,” sporočajo iz društva.

Koristne informacije

Prenovljena spletna stran Društva onkoloških bolnikov Slovenije je na voljo na spletnem naslovu www.onkologija.org . Vsakdo, ki ga karkoli zanima v zvezi z rakom, lahko pokliče tudi na društveni telefon 01/430-32-63 ali 041/835-460 ter jim piše na elektronski naslov dobslo@siol.net.

Prenovljena spletna stran izhaja iz dolgoletnih izkušenj članov društva in strokovnjakov, ki delajo z rakavimi bolniki in se ob tem soočajo z njihovimi številnimi stiskam ter potrebami v sklopu programa Pot k okrevanju. Ta program deluje že dobra tri desetletja in je razvil široko mrežo posebej za to usposobljenih prostovoljcev z izkušnjo raka, ki so na voljo za pogovor z bolnikom. Povezuje pa tudi mrežo strokovnjakov, ki odgovarjajo na vprašanja bolnikov in njihovih svojcev po telefonu ali po spletni pošti. Za bolnike so vzpostavili tudi skupine za samopomoč v 20 krajih po Sloveniji. Te skupine vodijo timi usposobljenih prostovoljcev ob pomoči strokovnih vodij.

Na spletni strani je na začetku koristna rubrika Odgovori na pogosta vprašanja, sledi Pot k okrevanju z vsemi potrebnimi kontakti, sledijo navedbe skupin za samopomoč najbliže bivališču bolnika. Na voljo so še vodene audio-vaje za sproščanje, novice o društvu, s področja medicine, zdravstvene politike, uveljavljanja pravic bolnikov.

Posebna rubrika O raku strokovno, a poljudno predstavlja različne vrste raka, preventivo in zdravljenje ter vodi obiskovalca do koristnih povezav še k drugim s temi vprašanji povezanimi vsebinami. Rubrika Živeti z rakom - moja zgodba med drugim zajema pričevanja bolnikov, ki so premagali bolezen in so zgled za upanje ter optimizem. Dodana je tudi bogata knjižnica različnih publikacij, ki so jih spisali strokovnjaki. V rubriki Publikacije pa so na voljo številke društvenega glasila Okno. V posebnem poglavju se na tej strani predstavlja tudi društvo.


Najbolj brano