“Okuženi brez simptomov imajo enako količino virusov”

V Avstriji delajo naključne teste pri 2000 ljudeh, da bi dobili podatke o razširjenosti virusa, saj druge lahko okužijo tudi tisti, ki nimajo simptomov okužbe. Prav to je pokazal tudi eksperiment v kraju Vo' Euganeo pri Padovi, ki je bilo prvo žarišče virusa v Italiji. S testiranjem vseh prebivalcev in popolno izolacijo mesta so širjenje virusa ustavili.

Vo
Vo' Euganeo so konec februarja in v začetku marca za dva tedna postavili popolno zaporo, v kraj in s kraja ni smel nihče, a se je obrestovalo, zdaj so skoraj brez novih okužb.  Foto: Profimedia

ITALIJA, AVSTRIJA > Kako se je novi koronavirus znašel v mestecu v Venetu s približno 3100 prebivalci, še vedno ni znano, prav od tam pa je bila 21. februarja prva italijanska žrtev bolezni covid-19.

Takrat so mestece povsem zaprli tudi s pomočjo vojske, za dva tedna vanj ni vstopil nihče, in opravili prvi krog testiranj domala vseh ljudi - z njihovim privoljenjem.

V Italiji prvi opogumljajoči znaki po treh tednih karantene

Doslej je v Italiji za koronovirusno boleznijo 19 umrlo 11.591 ljudi, se pa število na novo okuženih postopno zmanjšuje. Do sedaj so našteli skupaj 101.739 okuženih. V Avstriji so doslej potrdili 9772 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 128 ljudi.

Mesto je postalo živi eksperiment

“Pokazalo se je, da je okuženih tri odstotke prebivalcev, kar je v širšem merilu seveda enormno,” pravi virolog in profesor epidemiologije na oddelku za molekularno medicino univerze v Padovi Andrea Crisanti. “Najpomembnejše je, da je bilo približno 45 odstotkov okuženih povsem brez simptomov. In da bo jasno: ti nimajo manj virusov, ampak enako količino kot ljudje s simptomi,” je opozoril za italijanski nacionalni Radio 1.

Po dveh tednih popolne izolacije mesta so test ponovili, stopnja okuženosti je padla na 0,4 odstotka.

“Odkrili smo osem novih okuženih, od katerih so bili kar trije člani družine, v kateri je bil okuženi brez simptomov iz prvega mesta. Se pravi, da smo s tem neizpodbitno dokazali, da so prenašalci virusa tudi tisti brez simptomov, saj so bili vsi v izolaciji in se novi okuženi niso mogli okužiti drugje kot doma,” poudarja Crisanti.

Testiranje je ključno, popolna izolacija deluje, druge okužijo tudi na videz zdravi prenašalci, so prve ugotovitve tega živega laboratorija preučevanja novega koronavirusa v Venetu. Zbrali so pa še vrsto drugih podatkov o obolelih, ki so pomembni za nadaljnje preučevanje in preprečevanje bolezni.

V Vo' Euganeo so lahko nekoliko omilili popolno blokado kraja. Zadnje tri tedne so skoraj brez novih okužb in ta uspeh zdaj tudi prebivalci sami skrbno varujejo pred vdorom morebitnih novih okužb.


Najbolj brano