Od januarja brez mučnega čakanja v čakalnicah

Ne le zato, ker je izolska bolnišnica (SBI) del pilotnega projekta zdravstvenega ministrstva za skrajšanje čakalnih vrst, tudi zaradi namere, da bi bolnikom skrajšali čakanje na dan pregleda, so se že pred časom lotili prevetritve sistema sprejemanja bolnikov. Od januarja dalje naj bi po zaslugi novega sistema dela bilo konec večurnega mučnega posedanja pred ambulantami.

Za prijavnimi okenci v izolski bolnišnici je odpadlo iskanje bolniških kartonov v papirnati obliki, 
saj so zdaj vsi v elektronski obliki, dostopni vsem zdravstvenim delavcem, ko jih potrebujejo.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Za prijavnimi okenci v izolski bolnišnici je odpadlo iskanje bolniških kartonov v papirnati obliki, saj so zdaj vsi v elektronski obliki, dostopni vsem zdravstvenim delavcem, ko jih potrebujejo.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Te naloge so se v SBI nedavno resno lotili. “Gradimo sistem, ki bo bolnikom prijaznejši in predvsem prilagojen njihovemu zdravstvenemu stanju. Zavedamo se namreč, da zdaj večurno posedanje na neudobnih stolih in klopeh v naših čakalnicah ni prijazno in marsikdo to komaj še pretrpi,” pojasnjuje direktor SBI Radivoj Nardin.

Naročanje iz fotelja

Sistem naročanja na dan in uro nadgrajujejo tako, da na pregled v specialistično ambulanto naročeni bolnik v čakalnici ne bi čakal več kot nekaj minut, največ do dvajset, kot priporoča ministrstvo.

Že ob naročanju naj bi bolnik dobil vse potrebne podatke: dan in uro pregleda, oznako hodnika in številko ordinacije, kjer se mora zglasiti, ime zdravnika, ki ga bo sprejel ...

Ko pa bo bolnik na določeni dan prišel na zdravniški pregled, bo podatke, kje in kdaj mora biti pred katerimi vrati, prebral tudi na elektronskih displejih. “Namestili jih bomo na vseh hodnikih s temi ambulantami, tako da bo vsakdo natančno vedel, kako in kaj,” dodaja Nardin.

Dodaja, da bo vse postopke naročanja vsak bolnik lahko uredil že od doma, po telefonu ali s pomočjo interneta, kar mu bo omogočila vpeljava sistema e-naročanja, ki zajema tudi izdajanje e-receptov, kar pod okriljem zdravstvenega ministrstva zdaj postopoma začenjajo vpeljevati vse slovenske bolnišnice.

Slovo od papirnatih kartonov

“V naši ustanovi pa imamo še dve novosti,” našteva direktor. “Vse bolniške zdravstvene kartone smo že uredili v elektronski obliki, tako da so že zdaj kartoni v papirni obliki preteklost. Prav tako smo z lastnim denarjem (približno 75.000 evrov) po vsej stavbi uredili brezplačen dostop do interneta, kar smo pognali pred tednom dni. Postajamo sodobna, bolnikom še bolj prijazna bolnišnica.”

JASNA ARKO


Najbolj brano